Dostupni linkovi

Putujući cirkus Evropskog parlamenta


Specijalni voz koji jednom mjesećno seli parlamentarce iz Bruxellesa u Strasbourg
Specijalni voz koji jednom mjesećno seli parlamentarce iz Bruxellesa u Strasbourg
Rikard Jozwiak (Priredila Mirjana Rakela)

Evropski parlament se jednom mjesečno pakira i seli iz Bruxellesa u Strasbourg na plenarnu sjednicu. Cijena ove „selidbe“, teške 180 milijuna eura godišnje, ali i propisane Sporazumom EU, izazive oštre, pa i negativne reakcije.

U bruxelleskim hodnicima gužva. Traje pakiranje za parlament u Strasbourgu. Uredi poslanika „stali“ su u oko šest tisuća crnih plastičnih vreća. Radnicima je potrebno oko pet sati da ih spuste u podrum gdje će ih se utovariti na osam velikih kamiona koji će ih prevesti u Strasbourg.

Riječ je zapravo o „pokretnim uredima“ za oko pet tisuća bruxelleskih uposlenika. Rosalie Biesemans, koja radi u uredu britanskog euro zastupnika, kaže:

"U petak spakirate spise koji će vam trebati u Strasbourgu tjedan dana. Riječ je o onima koje želite imati sa sobom, a ne u računalu“.

Sve će se to koristiti sedam dana tokom zasjedanja parlamenta u francuskom gradu, pa će nakon toga opet na put od 440 kilometara, natrag, u glavni grad Belgije.

Ovakav proces se ponavlja jednom u mjesec dana.

Sjedište Europskog parlamenta je u Bruxellesu, gdje se odvija većina rada u odborima i na plenarnoj sjednici. Međutim, Sporazum o EU predviđa da se jedna sjednica mjesečno održi u Strasbourgu. Osim toga, tajništvo Parlamenta je u Luksemburgu.

Putujući cirkus Evropskog parlamenta, kako ovu „selidbu“ nazivaju promatrači, nije samo kuriozitet. Za mnoge je to gubitak vremena i radnih sati. Upravo to ističe Rosalie Biesemans:

„Tokom tjedna u Strasbourgu jedan dan gubite na putu. Pomoćnici poslanika još dobro prođu, izgubi se pola dana na put tamo i pola dana natrag, ali neki od zastupnika izgube i više. "

Većina parlamentaraca i i pomoćnog osoblja automobilom ide iz Bruxellesa u Strasbourg. Neki od 740 zastupnika se koriste brzim vlakom, koji subvencionira francuska Željeznica, i do Stasbourga im treba oko četiri sata.

No, i cijena održavanje sjednice u Strasborgu je problem. Ona evropske porezne obveznike košta oko 180 milijuna eura godišnje.

Stvari evropskih parlamentaraca spremne za put
Stvari evropskih parlamentaraca spremne za put
Parlamentarci zato postaju sve glasniji u suprostavljanju Sporazumu. Neobvezujuće tajno glasanje među poslanicima je pokazalo da ih je većina za to da parlament ima samo jednu lokaciju, Bruxelles, gdje su i druge institucije EU-a.

Britanski zastupnik u Europskom parlamentu Edward McMillan-Scott, koji je i šef Rosalie Biesemans, je supredsjedatelj Kampanje za jednu lokaciju parlamenta. Tjelo je višestranačko, a McMillan- Scott, je uvjeren u uspjeh, iako se takvoj ideji suprostavlja Francuska.

"Posve je jasno da je u igri francuski ponos i mi to u potpunosti razumijemo. S druge strane, želimo da Francuska shvati da je samo pitanje vremena prije nego što se Europski parlament odluči trajno preseliti i zato bih savjetovao Francusku da vrlo pažljivo razmotri alternative za grad Strasbourg i zgrade koje tamo postoje".

McMillan-Scott kaže da se nada da će do promjena doći jer poslanici mogu predložiti izmjene Sporazuma EU u vladama država članica.

U stvari, neke izmjene Sporazuma već su prošle u parlamentu. Zastupnici su prošle godine glasali da se održe dvije mjesečne plenarne sjednice u u istom tjednu u 2012., i 2013, čime su smanjili broj putovanja sa 12 na 11.

No, Francuska i Luksemburg su zatražile da se o odluci izjasni Europski sud pravde. Presuda se očekuje ove jeseni, i ona može biti vrlo značajna za buduće „bitke“.

Ostali zastupnici Europskog parlamenta ipak su skeptični. Zatupnik Češke Libor Roucek kaže da jest za jednu lokaciju, ali da parlament svoju energiju treba usmjeriti na to kako da se do Stasbourga dođe jednostavnije i brže.

"Mi ne možemo odlučiti. Ako to netko želi, onda se o tome treba raspravljati na vladama država članica, odnosno Vijeću Evrope. Za promjenu se treba složiti svih 27 članica. Mislim da je trenutno apsolutno besmisleno raspravljati o tome gdje treba biti sjedište parlamenta ".
XS
SM
MD
LG