Dostupni linkovi

Avion Fronteksa će od 1. decembra nadletati Lamanš


Pripadnik Fronteksa (ilustrativna fotografija)

Evropska granična agencija Fronteks rasporediće avion od 1. decembra iznad kanala Lamanša kako bi pomogao u borbi protiv krijumčarenja migranata, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen (Gerald Darmanin) 28. novembra, posle sastanka evropskih zvaničnika u Kaleu.
Avion će "danonoćno nadletati" područje između Francuske i Holandije, rekao je Darmanen.

Ministri iz Nemačke, Holandije, Belgije i Francuske sastali su se u Kaleu sa zvaničnicima EU i evropske granične agencije Fronteks i policijske agencije Europol, nakon smrti 27 migranata koji su pokušali da pređu kanal Lamanš iz Francuske ka Velikoj Britaniji na prenatrpanom gumenom čamcu.

U centru razgovora bile su mreže krijumčara ljudima koje naplaćuju od 3.000 do 7.000 evra za organizovanje prelaza Lamanša.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen je izrazio želju Pariza da "na ravnopravnim osnovama radi sa svojim britanskim prijateljima" kako bi ukinuli migranstku rutu preko Lamanša.

Britanski zvaničnici nisu prisustvovali sastanku pošto je nesreća sa migrantskim čamcem 24. novembra izazvala novu krizu u političkim odnosima Londona i Pariza.

Dve zemlje se uzajamno optužuju da ne čine dovoljno da odvrate ljude od kretanja tim opasnim morskim putem.

Francuska sprovodi istragu o nesreći u Lamanšu, koja je dosad najveća po broju nastradalih migranata na tom području. Među stradalim su bili irački Kurdi i najmanje jedan Somalijac, mada većina njih, koliko javnost zna, još nije identifikovana.

Drmanen je ranije rekao da je automobil sa nemačkim oznakama zaplenjen u vezi s istragom o tom slučaju.

Humanitarne organizacije zalažu se za humanije i koordinisane poliltike azila umesto uvođenja pojačanog broja policajaca.

U kampovima duž francuske obale grupe migranata iz Sudana, kao i Kurda iz Irana i Iraka, čekaju svoju šansu da pređu Lamanš. Nije ih odvratila ni nesreća u sredu niti pojačane patrole na francuskoj obali.

Broj migranata koji pokušavaju da pređu morem u malim čamcima porastao je ove godine u vreme putnih restrikcija oko pandemije korona virusa i posle Brezgita. Međutim, broj migranata koji stižu u Britaniju je mali ako se upoređuje s drugim evropskim zemljama.

XS
SM
MD
LG