Dostupni linkovi

Evropski sud za ljudska prava sprečio prinudno iseljenje porodice iz Srbije


Evropski sud za ljudska prava, Strazbur, Francuska
Evropski sud za ljudska prava, Strazbur, Francuska

Evropski sud za ljudska prava izrekao je 4. jula Republici Srbiji privremenu meru kojom je zabranio sprovođenje prinudnog iseljenja jedne porodice na teritoriji opštine Čukarica, saopštila je Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11.

Iseljenje porodice bilo je zakazano za 5. jul.

"Nadležni gradski i opštinski organi uprave iseljenje porodice zasnivaju na odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, pa se neuslovna baraka koja je jedini dom ove porodice, tretira kao bespravno izgrađeni objekat na javnoj površini, koji je potrebno srušiti", objašnjava A11.
Iz Incijative A11 su za RSE rekli da M.Š. sa ženom i dvoje dece, od kojih je jedno maloletno, živi u napuštenom objektu na Ceraku od 2008. godine, bez struje i vode.

"Oni spadaju u kategoriju izuzetno ugroženih socijalnih grupa, jer žive na ivici siromaštva i iako već godinama ispunjavaju uslov za sticanje prava na novčanu socijalnu pomoć, ona im je odobrena tek u maju ove godine i predstavlja njihov jedini izvor prihoda", dodaju iz A11.

Iako su se obraćali svim nadležnim institucijama, porodici od novembra 2021. godine, kada je prvo iseljenje odloženo, nije ponuđen nikakav alternativni smeštaj, objašnjavaju iz Inicijative A11, dodajući da su organi uprave bili u zakonskoj obavezi da to urade.

Jedino navodno rešenje, kažu iz A11, koje su nadležne ustanove socijalne zaštite predložile jeste razdvajanje porodice, odnosno smeštaj dece u Prihvatilište za decu, dok je za roditelje navedeno da mogu biti smešteni u Prihvatilištu za odrasla i stara lica "ukoliko postoje kapaciteti".

Kako ne bi došlo do razdvajanja porodice i kako se porodica ne bi našla na ulici, Inicijatica A11 se zahtevom za izricanje privremene mere obratila Evropskom sudu za ljudska prava, kao međunarodnoj instanci nadležnoj za povrede ljudskih prava.

"Samim tim što je zahtev za privremenu meru usvojen i iseljenje odloženo do 15. jula, govori o tome da je Sud prepoznao sistemske povrede ljudskih prava u ovom slučaju, odnosno povrede ljudskih prava najugroženijih u postupcima iseljenja", ocenjuju iz A11.

Evropski sud za ljudska prava izrekao je privremenu meru Republici Srbiji, koja je na snazi do 15. jula 2022.

Do tada, Inicijativa A11 i Republika Srbija treba da dostave svoje odgovore na dodatna pitanja Suda, koji će nakon toga odlučiti o daljem toku postupka i o mogućem produženju mere.

"Jasno je da se radi o ukorenjenom problemu", smatraju iz A11.

"Zbog ovakvih sistemskih nedostataka u postupcima iseljenja i neobezbeđivanja alternativnog smeštaja ljudima pogođenim iseljenjem, dolazi do povrede njihovih prava, stambene ugroženosti i produbljivanja siromaštva, a u nekim slučajevima poput ovog, to vodi i razdvajanju porodica", zaključuju oni.

Jedino navodno rešenje, smatraju iz A11, koje su nadležne ustanove socijalne zaštite predložile jeste razdvajanje porodice, odnosno smeštaj dece u Prihvatilište za decu, dok je za roditelje navedeno da se oni mogu "eventualno" smestiti u Prihvatilištu za odrasla i stara lica "ukoliko postoje kapaciteti".

A11 ocenjuje da je ova privremena mera Evropskog suda za ljudska prava, kako su naveli "potvrda sistemskih povreda prava građana i građanki koji su izloženi postupcima prinudnih iseljenja u Srbiji, posebno onih koji dolaze iz društveno najugroženijih kategorija građana".

XS
SM
MD
LG