Dostupni linkovi

Evropski sud potvrdio zabranu emitovanja za RT France


Evropski sud u Luksemburgu potvrdio je 27. jula odluku Evropske unije o zabrani emitovanja za rusku državnu medijsku kuću “Russia Today” (RT) nametnutu u martu zbog dezinformacija o invaziji Rusije na Ukrajinu.

"Veliko veće Opšteg suda odbacuje zahtev RT France za poništavanje akata Saveta, usvojenih nakon izbijanja rata u Ukrajini, kojima se toj organizaciji privremeno zabranjuje emitovanje sadržaja“, saopštio je Opšti sud sa sedištem u Luksemburgu.

Sud je u saopštenju naveo da je njegova odluka zasnovana na tome da su sankcije privremene i utvrdio da su "prikladne i neophodne ciljevima kojima se teži" s obzirom na "vanredni kontekst".

RT France je odmah najavio žalbu, dok je Kremlj rekao da će preduzeti uzvratne mere.

"Naravno, mi ćemo preduzeti slične mere pritiska na zapadne medije koji deluju u našoj zemlji", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Mnogi strani novinari napustili su Rusiju, a brojni strani mediji obustavili su svoje operacije u Rusiji nakon što su vlasti u Moskvi uvele zatvorske kazne do 15 godina zbog širenja "lažnih vesti" o ruskoj vojsci.

Evropska unija je u sklopu šireg paketa sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu u martu ukinula emitovanje ruskih medija Sputnik i RT/Russia Today.

Evropski sud pravde (ECJ) odbacio je takođe 30. marta zahtev ruskog emitera pod kontrolom Kremlja RT za privremenim ukidanjem zabrane emitovanja na francuskom jeziku.

Russia Today, koji finansira Rusija, osnovan je 2005. i ima internet stranice na mnogobrojnim jezicima, uključujući engleski, francuski, španski i arapski.

Kanal je zabranjen u nekoliko zemalja, uključujući bivše sovjetske republike Litvaniju i Letoniju.

U Sjedinjenim Državama se od njega tražilo da se registruje kao strani agent, a britanske vlasti su mu oduzele dozvolu za emitovanje.

Izvor: Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG