Dostupni linkovi

Evropski parlament traži otvaranje arhiva bivše Jugoslavije zbog veza kriminala i politike


Arhiv Jugoslavije nalazi se u Beogradu
Arhiv Jugoslavije nalazi se u Beogradu

Zastupnici Evropskog parlamenta (EP) su u sredu 15. decembra kasno uveče izglasali izveštaj o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu.

Usvojenim dokumentom, evroposlanici su pozvali vlade zemalja u regionu da značajno povećaju napore u pravcu reformi u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Za ovaj izveštaj je glasalo 531 evropskih zastupnika, 48 njih je bilo protiv a 117 uzdržanih.

U usvojenom izvetšaju se navodi da su zemlje Zapadnog Balkana “zemlje porekla, odredišta i tranzita za trgovinu ljudima, i da služe kao tranzitni koridor za migrante i izbeglice i kao lokacija za pranje novca i trgovinu vatrenim oružjem”.

U dokumentu stoji između ostalog da “akutno svesni izveštaja i optužbi o vezama između visokih političkih ličnosti i organizovanih kriminalnih grupa, poslanici Evropskog parlamenta putem ovog izveštaja naglašavaju potrebu da se iskorene političke i administrativne veze sa organizovanim kriminalom kroz jasne mere zaštite od korupcije i efikasno krivično gonjenje slučajeva korupcije visokog profila”.

Veze od pre raspada Jugoslavije

Ovim dokumentom se takođe traži da zemlje regiona otvore bivše jugoslovenske arhive.

„Veze između organizovanog kriminala, politike i biznisa postojale su i pre raspada Jugoslavije i nastavljene su od kraja sukoba 1990-ih, a poslanici EP osuđuju očigledan nedostatak volje nadležnih vlasti u regionu da otvore bivše jugoslovenske arhive i da se dosijei vrate vladama ako to žele”, stoji u dokumentu.

Takođe se podvlači neophodnost da zemlje Zapadnog Balkana sarađuju i dele obaveštajne podatke sa državama članicama i međunarodnim partnerima.

Autor dokumenta, evropski poslanik Lukas Mandl je nakon usvajanja ovog izveštaja izjavio da organizovani kriminal šteti poverenju građana u njihove javne institucije i jedni u druge.

„Zato je to velika prepreka naporima društava na Zapadnom Balkanu da razviju svoje države i ekonomije. Evropska unija(EU) ne sme da koristi organizovani kriminal kao izgovor za odlaganje procesa proširenja, već treba da stane uz narod Zapadnog Balkana u njihovoj borbi protiv organizovanog kriminala”, poručio je Mandl.

Arhiv Jugoslavije u Beogradu u Srbiji čuva arhivsku građu koju su izradili državni organi i organizacije Jugoslavije od 1918. do 2006. Trenutno postoji kao kulturna institucija, muzej i biblioteka.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojenim izveštajem naglašavaju da su borba protiv organizovanog kriminala i integracije u EU procesi koji se međusobno jačaju, pozivajući EU da ubrza proces integracije.

U tom kontekstu, pošto izolacija podstiče kriminalne aktivnosti, poslanici Evropskog parlamenta takođe pozivaju Savet da bez daljeg odlaganja odobri liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Glavni faktori koji čine društva Zapadnog Balkana ranjivim, navodi se u izveštaju, su nedostatak mogućnosti za zapošljavanje, korupcija, dezinformacije, elementi zarobljavanja države, nejednakost i strano mešanje nedemokratskih režima kao što su Rusija i Kina.

U skladu s tim, EU bi, prema rečima evroposlanika, trebalo da podrži ove napore kroz finansijsku pomoć i praktičnu saradnju.

XS
SM
MD
LG