Dostupni linkovi

Evropski parlament odbacuje sporazum ACTA?


Ilustracija
Ilustracija
Sednica Evropskog parlamenta, na kojoj će zastupnici, između ostaloga, raspravljati o rezultatima prošlonedeljnog samita i glasati o sporazumu ACTA, održava se u utorak, 3. jula u Briselu.

Na stranici Evropskog parlamenta je navedeno da ta institucija može da ga odobri ili odbaci. "Ukoliko ne dobije pristanak, što se tiče EU, sporazum je propao", navodi se na stranici EP.

Pre desetak dana Odbor za međunarodnu trgovinu, koji je nadležan za to pitanje, preporučio je Evropskom parlamentu da odbaci ACTA-u, ujedno odbacivši predlog Evropske komisije da parlament odgodi izjašnjavanje o tome do presude Evropskog suda pravde.

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) je međunarodni trgovinski sporazum protiv piraterije, koji je izazvao velike proteste u svetu zbog straha da bi se pod pojašnjenjem zaštite autorskih prava mogla ugroziti sloboda i pravo na internet.

Veće EU-a u decembru prošle godine jednoglasno je prihvatilo ACTA-u i ovlastilo zemlje članice da ga potpišu.

Krajem januara u Tokiju potpis na ACTA-u stavile su 22 zemlje članice. Više zemalja Evropske unije zaustavilo je u međuvremenu proces ratifikacije tog sporazuma dok se ne razjasni koji je njegov stvarni domet, a neki od ministara koji su stavili svoj potpis na sporazum izvinili su se svojim građanima zbg tog čina.

Prethodni izvestilac Evropskog parlamenta za ACTA Kader Arif iz protesta je podneo ostavku neposredno posle januarskog potpisivanja ACTA u Tokiju, ocenivši da taj sporazum "ide predaleko".

Nakon brojnih protesta i osporavanja tog sporazuma Evropska komisija odlučila je da od Evropskog suda pravde u Luxembourgu zatražiti mišljenje je li on u suprotnosti sa osnovnim pravima i slobodama.

Komiteti Evropskog parlamenta za pravne poslove, građanske slobode i industriju izjasnili su se protiv ACTA uz tvrdnje da bi usvajanje ovog sporazuma zadrlo u privatnost građana EU, na "mala vrata" uvelo cenzuru Interneta i loše se odrazilo na pružaoce Internet usluga i mobilne telefonije.
XS
SM
MD
LG