Dostupni linkovi

Predsednica EP: Moguće isključenje Rusiju iz SWIFT-a


Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola
Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola

Evropska unija bi mogla da isključi Rusiju iz globalnog sistema međubankarskih plaćanja SWIFT u novom krugu sankcija, izjavila je u petak predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

„Putin želi rat. Ali ljudi žele mir, slobodu i pravo na izbor“, navela je ona na Tviteru.

„Važne su dalje, masovne sankcije, bez ičega van stola – možemo više. Uključujući isključenje Rusije iz SVIFT sistema,” napisala je Metsola.

U međuvremenu, italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo je izjavio u petak da njegova zemlja neće staviti veto na predloge da se Rusiji zabrani pristup globalnom međubankarskom platnom sistemu,

„Nema veta“, rekao je Di Majo novinarima u Briselu, dodajući da će Rim nastaviti da radi unisono sa partnerima iz Evropske unije na sankcijama.

Ministri inostranih poslova Evropske unije, usvojili su paket sankcija protiv Rusije. Među sankcijama se obuhavata i zamrzavanje finansijskih sredstava predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru inostranih psolova, Sergeju Lavrovu.

Ovo je drugi paket sankcija EU protiv Rusije u ovoj nedelji kao reakcija na rusku invaziju u Ukrajini.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Joseph Borell= je poručio da će EU nastaviti da uvodi sankcije “ako se to pokaže neophodnim”.

XS
SM
MD
LG