Dostupni linkovi

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima: U BiH žrtve su i muškarci i žene i djeca


Detalj sa skupa u Mostaru

Bosna i Hercegovina je polazišna, odredišna i tranzitna zemlja za muškarce, žene i djecu, žrtve trgovine ljudima, u svrhu seksualnog iskorištavanja, prisilnog rada i prosjačenja. Rečeno je to u petak u Mostaru, na skupu u povodu obilježavanja 18. oktobra - Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima - gdje je istaknuto i da se u BiH takvi slučajevi sporo procesuiraju.

Činjenice iz međunarodnih izvještaja o trgovini ljudima u BiH su zabrinjavajuće i ukazuju da je to jedan od gorućih problema.

"Trgovina ljudima se može desiti svima nama", rekla je predsjednica Udruženja “Novi put”, koje radi na borbi protiv trgovine ljudima, Edisa Demić i naglasila da se u BiH to dešava i ženama i djeci, ali i muškarcima.

"Bilo da je to radna eksploatacija, gdje je evidentan broj muškaraca, kao žrtava u Bosni i Hercegovini; gdje se dešava prisilno prosjačenje, kao vid trgovine djecom. Takođe, gdje imamo i seksualnu eksploataciju", rekla je Demić, podsjećajući da se ta eksploatacija dovodi u vezu sa ženama.

Prema podacima iz Ministarstva sigurnosti BiH, samo u prošloj godini je evidentirano 49 prijavljenih slučajeva žrtava trgovine ljudima, pri čemu je BiH i dalje i zemlja porijekla, i tranzita, ali i odredište trgovine ljudima.

Nevladine organizacije zagovaraju da slučajevi trgovine ljudima budu brže procesuirani. Tako je Edisa Demić podsjetila na slučaj iz 2009. godine, kada su preko 650 građana BiH u Azerbjedžanu završili kao žrtve radne eksploatacije.

"Tek prošle godine u julu je pokrenut slučaj na Sudu Bosne i Hercegovine. Eto vidite koliko je godina proteklo, da bi se pokrenuo taj slučaj", navela je Demić.

Na skupu u Mostaru upriličena je i izložba radova učenika osnovnih škola o tome kako djeca vide trgovinu ljudima.

Marija Kovač, učenica sedmog razreda iz Treće osnovne škole u Mostaru, sa kolegama je napravila rad koji skreće pažnju na opasnosti koje vrebaju na društvenim mrežama.

"Trgovci ljudima često vide svoje žrtve, djecu, na primjer na Facebooku. I onda ih tako kontaktiraju. I mi smo željeli napraviti plakat i podignuti osviještenost o tome kako djeca trebaju biti pažljiva, što govore, što rade na internetu", kazala je Marija Kovač.

"Kroz ovaj sav rad, koji smo se potrudili da napravimo, saznali smo mnogo više nego što smo znali i jako smo se razočarali šta se sve dešava na svijetu", izjavila je jedna od učenica, Azra Kozo, iz Šeste osnovne škole.

Nevladine organizacije takođe pozivaju građane BiH, da usljed teške ekonomske situacije, ne nasjedaju na primamljive oglase, koji se mogu vidjeti i po ulicama, o navodnim atraktivnim poslovima u inostranstvu, jer se na taj način vrbuju žrtve trgovine ljudima.

  • 16x9 Image

    Mirsad Behram

    Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG