Dostupni linkovi

Evropska unija uvela naftni embargo Iranu


Naftna platforma u Iranu
Naftna platforma u Iranu
Ministri inostranih poslova Evropske Unije (EU) postigli su u ponedeljak dogovor o uvođenju naftnog embarga Iranu. Ova odluka stupa odmah na snagu za sklašanje novih ugovora sa Teheranom, dok će postojeći sporazumi biti poštovani do 1. jula.

Teheran je nedavno upozorio da bi, ukoliko iše ne bude mogao da izvozi naftu, blokirati Ormuski moreuz i tako sprečiti transport nafte drugih proizvođača.

Kroz ovaj moreuz prolazi više od trećine naftnih tankera i petina ukupne količine nafte proizvedene u svetu. Iran je drugi svetski proizvođač nafte, nakon Saudijske Arabije.

SAD i EU pooštravaju sankcije Iranu zbog spornog nuklearnog programa pošto strahuju da Teheran, pod plaštom civilnog nuklearnog programa, pokušava da proizvede atomsku bombu.

Iranske vlasti demantuju te optužbe i tvrde da je program namenjen isključivo za proizvodnju struje, ističući da su razgovori a ne sankcije jedini način da se reši ovaj spor.

Oko 20 odsto nafte koju izvozi Iran prodaje Evropskoj Uniji.

Najavljeno je da će EU uvesti i sankcije centralnoj banci Irana sa ciljem da se spreči finansiranje njegovog nuklearnog programa.

Evropska komesarka za spoljnu politiku Ketrin Ešton (Catherine Ashton) ranije je izjavila da je uvođenje sankcija način da se ubedi Iran da započne ozbiljne pregovore. Ona je istakla da međunarodna zajednica još čeka na odgovor Teherana na ponudu iz oktobra o novim razgovorima.

U odgovoru na embargo, jedan visoki iranski zvaničnik je izjavio da bi Teheran trebalo odmah da zamrzne celokupni izvoz nafte u Evropsku Uniju, „tako da njena cena skoči i Evropljani se suoče sa problemima“.

Embargo EU može naneti štetu iranskoj ekonomiji – koja počiva na izvozu nafte, ali, po oceni analitičara, neće baciti na kolena.

Gro nafte Teheran izvozi u Aziju. U Kinu 20 odsto, Japan 17, Indiju 16, Južnu Koreju 9 procenata. Zbog toga EU i SAD nastoje sada da ubede azijske zemlje da smanje kupovine iz Irana.

U međuvremenu, Pengaton je saopštio da su američki nosač aviona Abraham Linkoln (Lincoln), zatim britanska fregata i francuski ratni brod, bez incidenta prošli Ormuški moreuz uprkos pretnjama Irana.

SAD su saopštile da će očuvati ovu pomorsku rutu otvorenom, čime se povećava mogućnost sukoba. Iran je krajem prošle godine održao desetodnevne vojne vežbe u blizini Ormuškog moreuza, uključujući i testiranje raketa.

Nakon najava iz Brisela, cena nafte je zabelezzila blagi rast u Londonu, dok je istovremeno na berzi u Njujorku blago pala.
XS
SM
MD
LG