Dostupni linkovi

Delegacija EK o načinu reizbora sudija i tužilaca


Ilustrativna fotografija
U Beograd je danas stigla delegacija Evropske komisije, kako bi sa nadležnima razgovarala o načinu reizbora sudija i tužilaca. Oni će se sastati sa predstavnicima vlasti, ali i Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca - tela koja su odlučivala o tome ko zaslužuje da radi u pravosuđu.

Za sada nema zvaničnih informacija o dolasku i planiranim susretima delegacije Evropske komisije, ali kako saznajemo, pored navedenih institucija, adresa koju će u Beogradu posetiti visoka evropska delegacija je i sedište Društva sudija Srbije, najglasnijeg kritičara reizbora.

“Mi ne znamo ništa, sem da su došli i da su zakazali sastanak i sa predstavnicima Društva sudija. Ja ne znam zbog čega su tačno došli i da li je razlog njihovog dolaska, isključivo, ovo oko reizbora sudija. Ne znam tačno o kakvoj se to misiji radi. Da li je to redvni monitoring, ili nešto posebno? Dakle, jedino što znam je da su došli i da su tražili da imaju sastanak i sa nama,” kaže Omer Hadžiomerović, zamenik predsednika Društva.

Predsednica Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarević nije želela da govori poseti delegacije Evropske komisije, ali je, na temu brojnih navoda u sredstvima javnog informisanja o nepravilnostima u procesu reizbora sudija, zamerila medijima da se ne bave sprovođenjem reforme sudstva

“Moj prigovor je medijima, da se ne bave sprovođenjem reforme sudstva, da nas ne prate dovoljno u tome, nego samo traže senzacije u pojedinačnim slučajevima, na koje će, naravno, Savet odgovoriti, nakon provere dokumentacije o kojoj je bilo reči," rekla je Mesarević.

Predsednica Visokog saveta sudstva je naglasila da cilj reforme pravosuđa nisu bila personalna rešenja, nego:

"Da je reforma pravosuđa sprovedena, upravo, u cilju stvaranja efikasnog sudstva, nezavisnosti i nepristrasnosti sudstva i sudija.”
XS
SM
MD
LG