Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evropska komisija predložila ukidanje viza za BiH


Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas na dan objave preporuke o ukidanju viza, Sarajevo, 27. maj 2010, Foto: Midhat Poturović
Evropska komisija predložila je ukidanje viza za građane Albanije i Bosne i Hercegovine prilikom putovanja u zemlje šengen zone. Ova odluka saopštena je u četvrtak u Briselu. Ipak, konačnu riječ o tome treba da donesu Evropski parlament i Vijeće ministara EU i ona se očekuje na jesen. Istovremeno, vlasti BiH moraju da ispune još tri uslova, i to najkasnije do jula, kada u Sarajevo dolazi Monitoring tim Evropske unije. Sudeći prema izjavama, rok će biti ispoštovan.

Osamnaest godina od međunarodnog priznanja Bosna i Hercegovina je u četvrtak dobila prvi nagovještaj Evropske komisije da će njenim građanima uskoro biti ukinut vizni režim. To je u Briselu saopštila evropska komesarka za pravosuđe i unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom:

Cecilia Malmstrom
„Odluka donosi dobre vijesti za BiH i Albaniju, posebno za mlade ljude u ovim zemljama. Ona će ubrzati kontakte među ljudima i otvoriti mogućnost da se Evropska unija upozna sa njima. Ove zemlje su napravile važan napredak u oblasti sigurnosti izdavanja pasoša, u borbi protiv organizovanog kriminala, ali taj posao nije do kraja završen. Bosna i Hercegovina treba da ispuni još tri uslova - da harmonizira entitetske krivične zakone sa državnim, implementira sporazum o razmjeni policijskih podataka, te jača kapacitete u borbi protiv organizovanog kriminala.“

Ispunjavanje preostalih obaveza Bosna i Hercegovina trebala bi završiti do početka jula, kada će u Sarajevo doći Monitoring tim Evropske unije, kaže za RSE ambasador Misije BiH pri Evropskoj komisiji Osman Topčagić. Istovremeno, Topčagić ističe da je teško prognozirati kada će vize i biti ukinute, s obzirom na novu proceduru, utvrđenu Lisabonskim sporazumom, prema kojoj Evropski parlament i Vijeće Evropske unije moraju izglasati odluku o tome:

„Mislim da onda mi možemo očekivati da odluka za nas stupi na snagu prije kraja godine.“

Džaba viza kad nemaš para


Dva od tri uslova koje BiH mora ispuniti iz Mape puta, odnosno implementacija sporazuma o razmjeni policijskih podataka, te jačanje kapaciteta u borbi protiv organizovanog kriminala, u nadležnosti su Ministarstva sigurnosti. Ministar Sadik Ahmetović navodi da se čini sve kako bi se do kraja juna preostale obaveze ispunile:

Sadik Ahmetović, Foto: Midhat Poturović
„Da možemo predočiti još jedan finalni izvještaj iz ovog dijela i da ćemo dobiti jednu pozitivnu odluku i od Vijeća ministara i nadam se da će građani BiH s početkom jeseni imati konačnu odluku Evropskog parlamenta.“

Entitetske vlade uputile su u parlamentarnu proceduru izmjene krivičnih zakona, što je također jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima. Izmjene krivičnog zakona usvojio je Zastupnički dom federalnog Parlamenta, dok Dom naroda to još uvijek nije uradio. Govori sekretar Komisije za evropske integracije federalnog Parlamenta Sead Dizdarević:

„Dom naroda za sedam dana će imati nastavak sjednice, pa se očekuje da u tom periodu prihvati ovaj zakon.“


Na usvajanje izmjena krivičnog zakona čeka si i u Skupštini RS-a. Potpredsjednik te zakonodavne institucije Ševket Hafizović:

„Tako da će to biti sigurno do kraja iduće sedmice.“

Za razliku od mnogih pitanja oko kojih nema potrebnog konsenzusa, evropska integracija Bosne i Hercegovine jedina je tema o kojoj postoji saglasnost svih predstavnika vlasti. Međutim, u nevladinom sektoru u više navrata su navodili da bi bh. liberalizacija viznog režima do jeseni, pomogla sadašnjoj koaliciji da dobije glasove birača na izborima u oktobru. To je bilo i jedno od novinarskih pitanja koje je danas upućeno evropskoj komesarki za pravosuđe i unutrašnje poslove Sesiliji Malmstrom:

„Ne smatram da je Evropska komisija obećala da će bilo šta uraditi prije izbora. Vize su veoma važne, ali one slijede kriterije, i oni su isti za sve države. Mi ovo ne koristimo kao metod kampanje u izborima. Bh. vlasti moraju uraditi još dosta posla. Ekspertna monitoring grupa će napraviti izvještaj nakon ljeta. Kada se ministri i Parlament sastanu nakon ljetne pauze, oni će odmah početi sa radom na ovom pitanju. Ja vam danas ne mogu kazati konačan datum, i mi ovo ne upotrebljavamo kao oruđe u bilo kojoj nacionalnoj izbornoj kampanji.“

I dok predstavnici bh. vlasti još uvijek rade na ispunjavanju preostalih obaveza, a Evropska komisija čeka da se preostale obaveze završe, građane Sarajeva, Banje Luke, Tuzle i Mostara pitali smo šta za njih znači ukidanje viza:

„Izlazak iz zatvora.“
„Džaba ti viza i pasoš ako nemaš svojih sredstava da bi to mogao priuštiti sebi.“
„A što se tiče putovanja, volio bih da se ukinu vize s obzirom da su mi djeca vani.“
„I sa vizom i bez vize vama treba novac kako biste putovali. Vizna olakšica jeste samo skraćivanje vremena hodanja po ambasadama.“

*****
Pročitajte i ovo
ESI: Ukidanje viza za građane BiH tek na jesen?

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG