Dostupni linkovi

Čelnici EU obećali vojnu potporu Ukrajini 'koliko god bude potrebno'


Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel (s lijeva nadesno), glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell sudjeluju na samitu čelnika Europske unije u Bruxellesu 29. lipnja 2023.
Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel (s lijeva nadesno), glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell sudjeluju na samitu čelnika Europske unije u Bruxellesu 29. lipnja 2023.

Dvodnevni summit čelnika Europske unije(EU) kojim su dominirali razgovori o ukrajinskom ratu i jačanju obrane nastavljen je tijekom noći s 29. na 30. lipnja izjavom u kojoj se ponavljaju obveze "za pružanje održive vojne potpore Ukrajini koliko god je potrebno".

Čelnici 27 članica bloka također su rekli da su "spremni pridonijeti, zajedno s partnerima, budućim sigurnosnim obvezama prema Ukrajini, što će pomoći Ukrajini da se dugoročno obrani, odvrati činove agresije i odupre se naporima destabilizacije".

Većina članica EU-a također je u NATO-u, a očekuje se da će transatlantski savez tražiti načine da Ukrajini koja nije članica pruži dodatna sigurnosna jamstva na nadolazećem samitu NATO-a 11.-12. srpnja.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pridružio se summitu EU-a i istaknuo uočene slabosti u ruskom vodstvu koje su izašle u javnost tijekom pobune vođe Wagnera Jevgenija Prigožina i tisuća njegovih plaćenika 24. lipnja.

"Pobuna koju smo vidjeli tijekom vikenda pokazuje da postoje pukotine i podjele unutar ruskog sustava", rekao je Stoltenberg. "Istovremeno, važno je naglasiti da su to unutarnje ruske stvari."

Govoreći videovezom na skupu EU-a, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je da je nedavna neuspjela pobuna plaćeničke skupine Wagner u Rusiji pokazala "slabost" zemlje, dodajući da će to pomoći Kijevu u borbi protiv brutalne invazije Moskve koja traje već 15 mjeseci.

"Vidimo njihovu slabost, koja nam je prijeko potrebna", rekao je.

"Što je Rusija slabija i što se njeni šefovi više boje pobuna i ustanaka, to će se više bojati da nas iritiraju. Slabost Rusije učinit će je sigurnom za druge", dodao je.

Komentari dolaze nakon što je Kijev rekao da postiže uspjehe u "žestokim" borbama na istoku zemlje, ali i dok smrtonosno rusko granatiranje nastavlja uzimati danak na civilnom stanovništvu u Ukrajini.

Zelenskiy se zalagao i za dodatnu vojnu pomoć, posebno za napredne borbene zrakoplove, i za članstvo svoje zemlje u NATO-u.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je novinarima uoči summita da je "važno da se konzultiramo i kažemo da smo spremni izdržati dugoročno, uz financijsku i humanitarnu potporu koja je neophodna Ukrajini, ali i kada je u pitanju oružje".

U osvrtu na Wagnerovu pobunu 24. lipnja, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell upozorio je prije summita da je "oslabljeni Putin veća opasnost", dodajući da "sada moramo gledati na Rusiju kao na rizik zbog unutarnje nestabilnosti. "

Od pokretanja protuofenzive ranije u lipnju, Ukrajina kaže da je ponovno uspostavila kontrolu nad skupinama sela na jugoistoku.

Tvrdnje se nisu mogle neovisno potvrditi.

Uz izvještaje AP-a i Reutersa

XS
SM
MD
LG