Dostupni linkovi

EU ima za cilj smanjenje potrošnje plina za 15 posto prema novom planu


Samo na Njemačku otpada oko 40 odsto ruskog gasa koji uvozi Evropska unija.
Samo na Njemačku otpada oko 40 odsto ruskog gasa koji uvozi Evropska unija.

Evropska unija(EU) pozvala je zemlje članice da smanje upotrebu prirodnog gasa za 15 odsto u skladu sa novim planom koji ima za cilj da pripremi blok za mogući prekid ruskih isporuka.

Plan, odobren prije dvije sedmice i objavljen kao uredba Evropskog vijeća 8. avgusta, primjenjivat će se godinu dana i navodno će stupiti na snagu 9. avgusta.

"S obzirom na neposrednu opasnost po sigurnost snabdijevanja gasom koju je izazvala ruska vojna agresija na Ukrajinu, ova uredba treba hitno stupiti na snagu", navodi se u tekstu uredbe.

Prema planu, od zemalja EU se očekuje da daju sve od sebe da dobrovoljno smanje potrošnju gasa za 15 odsto u periodu od 1. avgusta do 31. marta u poređenju sa prosječnom potrošnjom u istom periodu proteklih pet godina.

Prema procjeni Evropske komisije, za postizanje cilja u narednih sedam mjeseci potrebno je uštedjeti ukupno 45 milijardi kubnih metara gasa, a samo Njemačka bi morala potrošiti oko 10 milijardi kubnih metara manje. Njemačka proizvodi oko 40 posto ruskog plina koji uvozi Evropska unija.

Neke zemlje koje u velikoj meri zavise od uvoza ruskog gasa, poput Mađarske, zahtijevale su izuzeće od novih mjera za uštedu gasa.

U slučaju da Evropska komisija utvrdi da postoji "ozbiljna nestašica isporuke gasa" ili izuzetno velika potražnja za prirodnim gasom, može zatražiti od 27 članica EU da objave upozorenje koje bi omogućilo bloku da rezove učini obavezujućim i ograniči izuzetke.

Cilj uštede gasa je priprema za eventualno potpuno smanjenje isporuka ruskog gasa Evropskoj uniji.

Iako blok nije uveo sankcije protiv ruskog prirodnog gasa zbog rata u Ukrajini, Moskva je posljednjih mjeseci značajno smanjila isporuke plina bloku, što Brisel vidi kao mjeru odmazde nakon nametanja drugih mjera EU koje imaju za cilj kazniti Kremlj za pokretanje rata.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorila je prošle sedmice da se Evropa mora pripremiti za "najgoru situaciju" u pogledu isporuke ruskog gasa.

Prema izvještajima dpa i AFP

XS
SM
MD
LG