Dostupni linkovi

EU pozdravila produženje mandata EUFOR-a u BiH, dali podršku visokom predstavniku


Zastava Evropske unije (ilustracija)
Zastava Evropske unije (ilustracija)

Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) pozdravila je produženje izvršnog mandata Vojne misije Evropske unije (EUFOR Althea) u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

"EUFOR nastavlja biti važnim elementom u jačanju sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, što su osnovni preduslovi za napredak na reformskom putu ka EU. Kroz EUFOR, EU ostaje posvećena pružanju podrške BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja", saopšteno je.

EU je naglasila svoju punu podršku visokom predstavniku u BiH, njegovom mandatu i ovlaštenjima.

"Radujemo se nastavku dobre saradnje sa Uredom visokog predstavnika (OHR) po pitanju preostalih uslova/ciljeva agende 5+2. EU će nastaviti pružati podršku zemlji u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u E", poručili su iz Delegacije EU u BiH.

Podsjećamo, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je u srijedu, 3. novembra, jednoglasno s 15 glasova "za" rezoluciju kojom je produžen mandat EUFOR Althea u BiH.

Svake godine Vijeće sigurnosti glasa o ponovnoj autorizaciji mandata multinacionalnih stabilizacijskih snaga, a svakih šest mjeseci organizira debatu o BiH.

Tom prilikom visoki predstavnik u BiH podnosi polugodišnji izvještaj.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nije se obratio na sjednici Vijeća sigurnosti u srijedu jer je protiv toga bila Rusija, koja od ranije predlaže okončanje uloge međunarodnog izaslanika u BiH.

U izvještaju Ujedinjenim nacijama (UN) Schmidt je napisao da ako separatisti iz bh. entiteta Republike Srpske ispune svoju prijetnju da će ponovo napraviti entitetsku vojsku, međunarodne mirovne snage bi trebalo da budu vraćene u većem broju da zaustave mogućnost klizanja ka novom ratu, napisao je britanski list The Guardian, koji je imao uvid u dokument, 2. novembra.

Ovo je jednako otcjepljenju bez proglašenja", napisao je Schmidt u izvještaju dostavljenom generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu u petak, 29. oktobra.

XS
SM
MD
LG