Dostupni linkovi

Grubeša i Sattler: Potrebno hitno izmijeniti zakon o sukobu interesa u BiH


Ministar pravde BiH Josip Grubeša

Za put Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, kad je riječ o vladavini prava kao jednom elementu 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Europske komisije, od prioritetnog značaja je da budu usvojene izmjene Zakona o sukobu interesa i Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, zaključeno je na sastanku ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubeše sa šefom izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU veleposlanikom Johannom Sattlerom.

Tokom razgovora ministar Grubeša i ambasador Sattler dotaknuli su se velikog broja važnih pitanja koja su u nadležnosti ovog ministarstva, a nalaze se i među 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Europske komisije koje BiH treba ispuniti u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

Ministar Grubeša je naveo da se aktivno radi i poduzimaju se sve mjere u otklanjanju mnogih nedorečenosti kako bi se ovi zakoni čim prije našli u parlamentarnoj proceduri, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Osim navedenog, razgovarali su i o Zakonu o sudovima u BiH, o suradnji između BiH i Eurojusta, zatim izradi nove Strategije za reformu u sektoru pravde 2021 -2024. i Akcijskom planu čiji je završetak planiran do kraja godine.

Također, kao prioriteti spomenuti su i Zakon o državnoj službi, reforma javne uprave, kao i Zakon o slobodi pristupa informacijama BiH na kojem predstavnici Ministarstva pravde BiH aktivno rade uvažavajući sve pristigle prijedloge i komentare.

Obje strane složne su da se u ovoj godini moraju iznjedriti najbolja moguća zakonska rješenja za rješavanje ključnih prioriteta iz područja reforme pravosuđa, vladavine prave kao i područja javne uprave, kako bi Bosna i Hercegovina time bila korak bliže dobivanju kandidatskog statusa, saopćeno je iz Ministarstva.

Veleposlanik Sattler pozdravio je napore koje provodi Ministarstvo pravde BiH, te naglasio da će kao i od sada nastaviti pružati stručnu i tehničku pomoć da zajednički ostvare uspjeh na mnogim od navedenih pitanja.

Ministar Grubeša zahvalio je veleposlaniku Sattleru na bezrezervnoj podršci, naglasio da je njegovo opredjeljenje za europske integracije neupitno, te da uz svoj potpuni angažman očekuje i potpunu involviranost drugih strana, jer samo zajedničkim naporima i dijalogom mogu osigurati uspješan put Bosne i Hercegovine k euroatlantskim integracijama, navodi se u saopćenju Ministarstva pravde BiH.

Mišljenje Europske komisije (Avis) BiH je dobila u maju 2019. i u njemu je definirano 14 prioriteta podijeljenih u četiri područja - Demokracija i funkcioniranje institucija, Vladavina prava, Osnovna prava i Reforma javne uprave – koje BiH treba ispuniti kako bi počela pregovore o punopravnom članstvu.

Među prioritetima/uvjetima su se našli i, primjerice, izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se održali izbori u Mostaru posljednji put održani 2008. godine, izmjene Ustava BiH kako bi se provela presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”, te kako bi se za Predsjedništvo i Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH mogli kandidirati i pripadnici ostalih naroda, a ne samo “konstitutivni” – Bošnjaci, Hrvati i Srbi, reforma Ustavnog suda BiH koja bi trebala riješiti i pitanje stranih sudaca (od devet sudaca, tri su međunarodna), pa sve do ukidanja smrtne kazne koja je kao mogućnost koja se nije koristila postojala u Ustavu Republike Srpske kao jednom od dva bh. entiteta.

XS
SM
MD
LG