Dostupni linkovi

Von der Leyen u BiH pozvala na jedinstvo i rad na 14 prioriteta


Von der Leyen u BiH: Nastaviti rad na ispunjavanju 14 prioriteta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Bosna i Hercegovina treba djelovati jedinstveno i nastaviti rad na ispunjavanju 14 prioriteta, kako bi kao jedinstvena, suverena i nezavisna zemlja postala punopravna članica Evropske unije, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u Sarajevu 1. novembra.

Von der Leyen je stigla u BiH uoči objavljivanja izvještaja Evropske komisije o ispunjavanju obaveza za početak pregovora o punopravnom članstvu BiH u EU, te o potencijalnim milijardama eura pomoći za BiH i zemlje Zapadnog Balkana.

Izvještaj će biti objavljen 8. novembra, i ocijenit će napredak u ispunjavanju 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila Bosni i Hercegovini 2019. godine.

U Sarajevu se Von der Leyen susrela sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i Denisom Bećirovićem, a nakon toga i sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u Sarajevu, 1. novembra 2023. godine.
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u Sarajevu, 1. novembra 2023. godine.

"Ekonomije zemlje Zapadnog Balkana dostižu tek oko 35 posto evropskog prosjeka, što je mnogo neiskorištenog potencijala", istakla je Von der Leyen na konferenciji za medije, nakon sastanka u Vijeću ministara BiH

Dodala je da je od presudne važnosti jačati ekonomije zemalja Zapadnog Balkana kroz novi plan rasta koji ima četiri stuba.

"Prvi je otvaranje tržišta EU za zemlje Zapadnog Balkana a druga otvaranje granica i integrisanje tržišta zemalja unutar Zapadnog Balkana. To bi trebalo podići ekonomije vaših zemalja za 10 posto", rekla je Von der Leyen.

Dodala je da će to povući dodatne reforme koje se moraju provesti poput digitalizacije i zelene tranzicije, koje su važne prije svega za Zapadni Balkan.

Kao četvrti princip plana, Von der Leyen je navela investicije koje su se i do sada pokazale kao snažan instrument, koji bi u konačnici mogao dovesti do toga da se zajedničkim snagama udvostručimo ekonomije vaših zemalja u nerednoj deceniji.

"Rješavanje svih 14 prioriteta, a pogotovo onih koji se odnose na uspostavu i jačanje vladavine prava, poput zakona o sudovima i o sukobu interesa su važni prije svega za ovu zemlju i to treba naglasiti I to će biti dodatni dokaz spremnosti i sposobnosti vaše zemlje za napravi iskorak na putu ka EU", rekla je Von der Leyen.

Objašnjavajući novinarima detalje predpristupne pomoći, rekla je da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju pristup novom planu rasta ali ako ne budu provođene reforme sredstva će biti prebačena na druge zemlje koje budu uspješnije u provođenju reformi.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, je naglasila da su neki od zakona sa liste od 14 prioriteta, kao što je Zakon o spriječavanju pranja novca, skoro gotovi, ali nije željela precizirati rok do kojeg će oni biti usvojeni.

Von der Leyen će posjetu BiH okončati ceremonijom predaje novih stanova za 27 porodica u sarajevskoj opštini Vogošća, koje su korisnici Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja finansiranog najvećim dijelom sredstvima Evropske unije.

Dolaskom u Sarajevo, Von der Leyen završava četverodnevnu posjetu Zapadnom Balkanu, tokom koje je obišla Sjevernu Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru i Srbiju, i vlastima tih zemalja predstavila Plan rasta za Zapadni Balkan, kao i plan puta zemalja Zapadnog Balkana ka EU.

Na nedavnom samitu u Tirani, Von der Leyen je liderima EU i regiona predstavila novi plan rasta za Zapadni Balkan, navodeći da on ima potencijal da udvostruči obim ekonomije ove regije narednoj deceniji.

Navela je da Plan rasta za Zapadni Balkan ima četiri stuba - integraciju u jedinstveno tržište, dublju regionalnu ekonomsku saradnju, ubrzanje fundamentalnih reformi i veću pretpristupnu financijsku podršku.

Von der Leyen je tada istakla da je predložila investicioni paket za zemlje Zapadnog Balkana od šest milijardi eura, od čega su dvije milijarde u grantovima, a četiri u obliku zajmova, čija će realizacija zavisiti od provođenja reformi.

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije na sastanku s članovima Predsjedništva BiH, 1. novembar 2023.
Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije na sastanku s članovima Predsjedništva BiH, 1. novembar 2023.

Šta je BiH uradila od postavljenih prioriteta?

BiH je u proteklim mjesecima usvojila pet državnih zakona koji su dio EU prioriteta. Međutim, po ocjenama Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) i Vijeća Europe, neki od njih nisu usklađeni s EU.

Vlasti navode da su usvojene izmjene zakona o slobodi pristupa informacijama, o ombudsmanu za ljudska prava, zakon o strancima, zakon o vinima, te o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTV), instituciji koja imenuje, disciplinira i smjenjuje sve suce i tužitelje u državi.

Političkog dogovora nema o zakonima koje je EU imenovala kao "ključne", a to su zakoni o sprječavanju sukoba interesa, o sprječavanju pranja novca, te zakoni o Sudu BiH i o Ustavnom sudu BiH.

EU od BiH traži i usklađivanje vanjske politike s Briselom, što podrazumijeva uvođenje sankcija i viza Rusiji, kao i uvođenja viza državljanima Kine, Turske i nekih arapskih zemalja.

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, i Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH, tokom sastanka s predstavnicima vlasti u BiH, 1. novembar 2023.
Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, i Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH, tokom sastanka s predstavnicima vlasti u BiH, 1. novembar 2023.
XS
SM
MD
LG