Dostupni linkovi

Evropska komisija traži nepristrasnu istragu u Turskoj


Redžep Tajip Erdogan
Evropska komisija izrazila je zabrinutost zbog krize u Turskoj i zatražila "transparentnu i nepristrasnu" istragu optužbi za korupciju koja je uzdrmala vladu premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

"Nedavni događaji u Turskoj su predmet zabrinutosti Evropske komisije", izjavio je jedan od portparola Olivije Beli i podsetio da se Turska, kao kandidat za članstvo u EU, "obavezala da poštuje pristupne kriterijume od kojih je i poštovanje pravne države".

U okviru istrage korupcije koja je počela pre tri nedelje do sada je smenjeno više stotina visokih policijskih zvaničnika, između ostalih i šef policije u Istanbulu, za šta je portparol Komisije kazao da bi "moglo da oslabi pravosudni sistem i policiju da sprovede nezavisnu istragu".

Tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova otpustilo je u poslednjem talasu 16 pokrajinskih šefova policije koji se povezuju sa korupcijskim skandalom koji potresa Tursku. Čelnici policija su iz nekoliko najvećih gradova i oblasti među kojima su Ankara, Izmir i Antalija, a njihove smene dolaze u sklopu velike istrage protiv korupcije, što je dovelo do ostavki više ministara i političkih tenzija.

Čistka turskog premijera Redžepa Erdogana u policiji nastavljena je uklanjanjem visokih policijskih čelnika u najnaseljenijim i ekonomski najrazvijenijim oblastima Turske, a na listi smenjenih našao se i sam zamenik šefa državne bezbednosti.

Portparol turske vlade Husein Čelik ponudio je objašnjenje najnovijih smena u policiji kao jedne krajnje rutinske, uobičajene akcije.

“Ako postavite novog šefa u jednom regionu, on bira svoj tim. To nije nikakva zamena ljudstva iz jednog grada drugim, to je razmena policajaca između različitih odeljenja. Ministar policije smatra da je to rutinska rotacija ljudstva kakva se sprovodi svake godine”, rekao je Čelik.

Neposredno pre toga premijer je smenio gotovo 350 policajaca sa položaja u Ankari, među kojima su bili i šefovi odeljenja zaduženih za borbu protiv finansijskih krivičnih dela i organizovanog kriminala. Na njihovo mesto dovedeni su novi ljudi uglavnom iz drugih gradova Turske. Neke svetske agencije smatraju da turski premijer na ovaj način pokušava da suzbije posledice istrage o korupciji i podmićivanju na najvišem nivou koja je ozbiljno uzdrmala njegovu vladu. Sam Erdogan je početak istrage o korupciji nazivao “pokušajem sudskog državnog udara”.

“Suočavamo se sa napadima protiv turskog naroda i Republike Turske koja je predstavljena kao borba protiv korupcije“, poručio je svojevremeno Erdogan, ne prezajući da akciju nazove zaverom: “Svima je očigledno da ovo nije istraga protiv korupcije već zavera usmerena protiv politike Turske i njenog naroda.”
Protesti u Istambulu protiv korupcije, decembar 2013.
Protesti u Istambulu protiv korupcije, decembar 2013.

Pojedini analitičari smatraju da je na ovaj način u prvi plan izbio sukob između pristalica Erdogana i sledbenika islamskog pokreta koji predvodi islamski sveštenik Fetulah Gulen. Gulen živi u Sjedinjenim Državama i prema mišljenju poznavalaca prilika u Turskoj, veoma je uticajan upravo u policiji i pravosuđu odakle je pokrenuta istraga protiv korupcije.

Sam Gulen je odbacio ove navode, dok je turski premijer pokušao da se izvuče iz krize koja je ozbiljno poljuljala njegovu vlast tako što je izvršio opsežnu rekonstrukciju Vlade nakon što su tri ministra podneli ostavke.

Uprkos tome usledili su protesti hiljade demonstranata u Istambulu i Ankari koji su zahtevali i ostavku samog premijera.

Turska policija uspela je da se izbori sa demonstrantima, a neke vodeće svetske agencije procenjuju da su najnovije smene na vrhu turske policije upravo korak ka dovođenju politički podobnih i lojalnih turskom premijeru u odlučujućoj bici za opstanak na vlasti.
  • 16x9 Image

    Slobodan Kostić

    Diplomirao na Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu; počeo da radi kao novinar u "Borbi", a nakon uspostavljanja državne kontrole nad ovim nezavisnim dnevnikom prešao u "Našu Borbu"; bio član uređivačkog kolegijuma "Vremena" i urednik u informativnoj redakciji TV B92.

XS
SM
MD
LG