Dostupni linkovi

Evropska komisija pozdravila jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu


Lideri Zapadnog Balkana u Berlinu, arhivska fotografija
Lideri Zapadnog Balkana u Berlinu, arhivska fotografija

Evropska komisija pozdravila je opredjeljenje lidera Zapadnog Balkana iskazano na samitu održanom 10.novembra u Sofiji za dalje jačanje regionalne saradnje radi napretka na njihovom evropskom putu, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

"Pozitivan odgovor regiona na Ekonomski i investicioni plan, opredjeljenje za bolju povezanost i podrška ključnim inicijativama, poput uspostavljanja zajedničkog regionalnog tržišta, pokretanja Zelenog plana za zapadni Balkan, te dalja podrška integraciji Roma pomoći će da se ubrza oporavak nakon pandemije podsticanjem održivog ekonomskog rasta", ističe se u saopštenju.

Učesnici samita u Sofiji potpisali su Deklaraciju o zajedničkom tržištu zemalja Zapadnog Balkana i Deklaraciju o zelenoj agendi.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je uoči samita da je Zapadni Balkan apsolutni prioritet Komisije od kada je ona na njenom čelu, te dodala da je budućnost regije u EU.

"Naš nedavno usvojeni Ekonomski i investicioni plan ubrzaće ekonomski razvoj Zapadnog Balkana, učvrstiti povezivanje sa EU, podržati provođenje osnovnih reformi i približiti region jedinstvenom tržištu Unije. Plan može pomoći da promijenite živote i svakodnevicu vaših građana, te poslovanje u regionu u narednih pet godina", istakla je ona.

Visoki predstavnik Europske unije (EU) za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell je pozdravio odluku o akcionom planu za formiranje zajedničkog tržišta među zemljama Zapadnog Balkana.

Inicijative podržane u Sofiji nadovezuju se na obaveze koje je region prethodno preuzeo na samitu EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu u maju ove godine, a biće podržane kroz Ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan koji je Evropska komisija usvojila 6. oktobra.

Cilj ovog plana je mobilizovati devet milijardi eura bespovratnih sredstava EU kako bi se ubrzao socioekonomski oporavak regiona nakon pandemije virusa korona, te ubrzala njegova ekonomska konvergencija sa Unijom.

Predviđa se i novi Garantni instrument za zapadni Balkan, sa potencijalom za privlačenje investicija vrijednosti do 20 milijardi eura, dodaje se u saopštenju Delegacije Evropske unije u BiH.

XS
SM
MD
LG