Dostupni linkovi

Evropska komisija poslije Pandora papira najavljuje rješenje za utaju poreza


U Evropskom parlamentu (EP) se 6.oktobra raspravljalo o Pandora papirima i posledicama tog skandala na napore u borbi protiv pranja novca, utaje i izbjegavanja plaćanja poreza.
U Evropskom parlamentu (EP) se 6.oktobra raspravljalo o Pandora papirima i posledicama tog skandala na napore u borbi protiv pranja novca, utaje i izbjegavanja plaćanja poreza.

Evropska komisija će do kraja godine predstaviti nove zakonske prijedloge kako bi se riješio problem izbjegavanja plaćanja i utaje poreza, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni), obraćajući se Evropskom parlamentu.

U Evropskom parlamentu (EP) se 6. oktobra raspravljalo o Pandora papirima i posledicama tog skandala na napore u borbi protiv pranja novca, utaje i izbjegavanja plaćanja poreza.

Pandora papiri (Pandora Papers) je novinarski istraživački projekat, u kojem su procurili finansijski podaci o tajnom poslovanju lidera, zvaničnika i političara u off shore kompanijama.

Đentiloni je rekao poslanicima da će Komisija nastaviti svoju borbu protiv utaje i izbjegavanja plaćanja poreza i da će predložiti nova pravila za proširenje informacija koje je potrebno automatski razmjenjivati među nacionalnim poreskim vlastima.

Pandora papiri su zvono na uzbunu kako bi se konačno donijela učinkovita legislativa protiv pranja novca i utaje poreza, kazala je zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske, Biljana Borzan.

"Možda je problem što u Vijeću sjede neki koje ovi dokumenti upravo i razotkrivaju", rekla je Borzan.

Tokom rasprave se čulo da off-shore firme nisu nelegalne, ali da se uz njih dešavaju i nezakonita poslovanja, te da je potrebno da EU donese snažnije zakonodavstvo u oblasti sprječavanja pranja novca i utaje poreza.

Od imena zvaničnika koji se pominju u Pandorinim papirima, zastupnici su kao negatovan primjer navodili češkog premijera Andreja Babiša.

Portal Investigace.cz koji je proučavao dokumente iz "poreskog raja" je objavio da je Babiš 2009. godine preko dvije off shore kompanije sam sebi poslao 22 miliona eura za kupovinu 16 luksuznih nekretnina, među njima i mali zamak blizu Kana, u Francuskoj.

Babiš je to ocijenio kao zavjeru da ne bi pobedio na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra, i kazao je da nije uradio bilo što nezakonito u kupovini luksuznih nekretnina u Francuskoj.

Evropski komesar za ekonomiju je u zaključku rasprave kazao da su mnogi zastupnici "ogorčeni" zahtijevajući brže reagovanje na ovakve skandale.

"Prošlih godina smo napredovali u zakonodavstvu, ali nam nije adekvatna ni provedba ni brzina", rekao je Đentiloni i dodao da slovenačko predsjedništvo pokušava ubrzati rasprave o kodeksu postupanja koje traju već godinu dana.

U Pandora papirima su imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera, kao i oko 300 zvaničnika poput sudija, ministara, gradonačelnika i vojnih generala; ima osoba iz preko 90 zemalja, više od 100 milijardera, ali i slavnih imena.

Osim češkog premijera Andreja Babiša, pominju se i poslovi jordanskog kralja Abdullaha II, ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Aliyeva, i drugih.

Više od 600 novinara širom svijeta je analiziralo oko 12 miliona dokumenata offshore kompanija u okviru Pandora papira. Pandora papiri su do sada najobimniji otkriveni dokumenti koje su novinari istraživali 18 mjeseci.

XS
SM
MD
LG