Dostupni linkovi

Evropska komisija i von der Leyen pod kritikama zbog ograničenja izvoza vakcina


Centralizovani prisup Evropske komisije u nabavci vakcina prizvao je poređenja sa Sovjetskim Savezom
Centralizovani prisup Evropske komisije u nabavci vakcina prizvao je poređenja sa Sovjetskim Savezom

Usred nezadovoljstva sporom imunizacijom stanovništva u Evropskoj uniji (EU) na korona virus, Evropska komisija i njena šefica Ursula fon der Lajen (von der Leyen) suočili su se i sa snažnim kritikama zbog ograničenje izvoza vakcina, a posebno zbog u međuvremenu napuštenog plana za suspenziju dogovora o Bregzitu u vezi sa Severnom Irskom kojim bi se onemogućile isporuke doza u Veliku Britaniju, pišu svetski mediji.

'Ponižavajući zaokret'

Zbog odluke da iskoristi vanredne mere po sporazumu o Bregzitu za blokadu isporuka COVID-19 vakcina u Veliku Britaniju preko irske granice, EU se našla pod oštrim kritikama iz Velike Britanije, Irske i Svetske zdravstvene organizacije (SZO), piše Njujok tajms (The New York Times), ukazujući da su Evropska komisija i njena predsednica već pod pritiskom zbog spore distribucije vakcina, posebno u poređenju sa SAD i Velikom Britanijom.

EU je rano u subotu, 30. januara, kako piše američki list, napravila "nagli i ponižavajući zaokret" odustajući od ograničenja izvoza vakcina u Veliku Britaniju preko Severne Irske.

Drama u Briselu se odvijala kako su se raspadali planovi EU da do leta vakciniše 70 odsto stanovništva. Već spora u naručivanju i isporučivanju vakcina, EU je doživele razoran udarac kada je Astrazeneka (AstraZeneca) najavila da će smanjiti isporuke vakcina zbog problema u proizvodnji.

Pokretanje vanrednih mera po sporazumu o Bregzitu tako brzo pošto je Velika Britanija izašla krajem 2020. čini se da dovodi u pitanje iskrenost EU u sprovođenju dogovora o Irskoj, što je bila jedna od najvećih prepreka za postizanje dogovora, ocenjuje list, dodajući da su fon der Lajen i Komisija brzo odustali, insistirajući da je napravljena greška i da sporazum o Bregzitu, koji jamči da neće biti novih graničnih provera između Irske i Severne Irske, neće biti ugrožen.

EU i dalje namerava da spreči izvoz vakcina u zemlje van Unije, ali bez uključivanja Severne Irske, navodi Njujork tajms, dodajući da se kritikama EU zbog kontrole izvoza vakcina pridružila SZO koja je navela da takve mere rizikuju produženje pandemije. Generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je u petak da bi "nacionalizam vakcina" mogao dovesti do "dužeg oporavka".

'Fijasko' u Severnoj Irskoj kao simptom

Evropska komisija je zbog "fijaska" sa suspenzijom dela Bregzit dogovora o Severnoj Irskoj i pod pritiskom iz same EU, ukazuje BBC, dodajući da se od insajdera u EU mogu čuti reči poput "loša procena", "loše upravljanje", "nesmotrenost", ali i daleko snažnije reči.

Predstavnici članica s kojima je razgovarao BBC kažu da su bili zatečeni potezom Evropske komisije, a što je još gore s obzirom na ogromnu osetljivost severnoirskog poglavlja sporazuma o Bregzitu, ni Irska nije bila konsultovana pa čak ni obaveštena o nameri Komisije. BBC ističe da je EU držala lekcije Londonu o značaju mira u Severnoj Irskoj, ali da je u petak ostavila utisak da se te zabrinutosti mogu odbaciti u trenutku.

"Kako sada izgledamo? To je bila katastrofa. To ide na ruku onima koji mrze EU i protivnicima dogovora o Bregzitu u Velikoj Britaniji", rekao je za BBC predstavnik istaknute članice Unije.

Ipak, "fijasko u Severnoj Irskoj" nema istaknuto mesto u medijima u EU, ukazuje britanski servis i ističe da su političari iz EU sve više iznervirani, kako deluje, nesposobnošću na najvišim nivoima Komisije – haos prošle nedelje oko dela Bregzit dogovora o Severnoj Irskoj opisuje se kao "simptom" lošeg vođenja šireg programa vakcinisanja.

Pored gneva širom EU usmerenog na farmaceutske kompanije, a posebno na Astrazeneku, zbog odlaganja isporuka vakcina, vlade članica Unije – kada vide koliko su u vakcinisanju napredovali Velika Britanija i SAD – krivicu svaljuju na fon der Lajen, dok, ističe BBC, neki u EU privatno kažu da bi mogla biti pod pritiskom da podnese ostavku.

EU kao SSSR

Centralizovani pristup Evropske komisije trebalo je da podvuče evropsku solidarnost, ali je imao suprotan efekat, ističe urednik ekonomije u Gardijanu (The Guardian) Leri Eliot (Larry Eliott) uz ocenu da je EU napravila opštu papazjaniju u nabavci vakcina zbog čega su centri za imunizaciju ostali bez zaliha, dok traje potraga za žrtvenim jarcima.

Protekcionističkim planom za zabranu izvoza vakcina i sada napuštenim planom zatvaranja granice između Severne Irske i Irske, EU je pokazala da je nesposobna, što nikakva nasilnička taktika ne može da sakrije, navodi se u tekstu i ukazuje da je u Velikoj Britaniji vakcinisano oko 12 odsto ljudi naspram dva odsto u EU.

Nemački list Cajt (Die Zeit) je rezimirao je gnev jednostavnom izjavom "Najbolja reklama za Bregzit", što je popriličan zaokret od opisa Velike Britanije kao "ostrva kuge" pre nekoliko nedelja, ali je i razumljivo, ističe Eliot, s obzirom na način na koji je Evropska komisija stvorila neku vrstu centralizovanog plana koja miriše na Sovjetski Savezu u njegovim poslednjim godinama, sve do aparatčika koji jure menadžere fabrika koje bi okrivili za fijasko koji su sami napravili.

To se, ipak, nije očekivalo, navodi urednik ekonomije u Gardijanu, ukazujući i da je u samom tom listu iznošene kritike britanske vlade zbog odluke da ne učestvuje u kolektivnom planu EU za nabavku vakcina, dok se pretpostavljalo da će Brisel moći da sklopi bolje poslove kupovinom vakcina na veliko. Međutim, zapravo nije bila važna cena već brzina i širina ponude.

Britanski pristup je bio da se rano potpišu ugovori s više farmaceutskih kompanija u nadi da će neke od njih imati efikasne vakcine, ukazuje Eliot, dodajući da bi to bila opcija i drugih evropskih zemalja da su bile prepuštene same sebi, ali da su se članice EU oslonile na Brisel u kolektivnom poduhvatu koji je odložio naručivanje vakcine od Astrazeneke za tri meseca.

EU je vakcine Fajzer-Biontek (Pfizer-BioNTech) naručila tek jesenas, a još kasnije od Moderne. Prošle nedelje kompanija Novavaks (Novavax) je saopštila da ima efikasnu vakcinu za COVID-19 – Velika Britanija je naručila 60 miliona doza, a EU nijednu.

Globalne kritike

EU se suočava sa globalnim kritikama zbog ograničavanja izvoza vakcina, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times), ukazujući da su Kanada i Japan izrazili zabrinutost zbog novih pravila Brisela koja nalažu da proizvođači dobiju dozvolu prije nego što vakcine za COVID-19 isporuče u zemlje izvan Unije.

Kontrole izvoza su odgovor na neuspeh Astrazeneke da ispuni svoj plan isporuka vakcina u EU, za šta ta kompanija insistira da nije obavezujući. Ograničenje je, kako biše britanski list, uvedeno u nedelji u kojoj je raslo nezadovoljstvo u evropskim prestonicama i na najvišim nivoima Komisije zbog posrnule distribucije vakcina. I Fajzer i Moderna su nedavno smanjile isporuke u EU.

U mere ograničenja izvoza EU nisu uključene evropske zemlje van Unije, kao i države širom Bliskog Istoka i severne Afrike i 92 države s niskim i nižim srednjim dohotkom. Iz mera nisu izuzete bogate zemlje poput Velike Britanije, Japana, SAD, Južne Koreje, Kanade, Singapura, Australije, Novog Zelanda i zalivskih država, kao i mnoge države sa srednjim prihodima, uključujući Brazil, Meksiko, Južnu Afriku i Tursku.

Evropska komisija je naručila do 2,3 milijarde doza vakcina, što je preko dva puta više od potrebnih za 446 miliona stanovnika. Fon der Lajen je sugerisala da će EU podeliti vakcine koje joj ne budu potrebne, dok je zvaničnik EU insistirao da će veliki broj izvoza vakcina na kraju biti izuzet iz mehanizma, imajući u vidu dogovore drugih zemalja s proizvođačima.

Kanadska ministarka trgovine Mari Ng (Mary Ng) u razgovoru s komesarom EU za trgovinu Valdisom Dombrovskisom naglasila je da je od ključnog značaja da lanci isporuka zdravstvenih i medicinskih proizvoda ostanu otvoreni, dok je japanski ministar zadužen za pandemiju Taro Kono rekao da je zabrinut da bi EU mogla pokušati da blokira izvoz vakcina i upozorio na nacionalizam zbog vakcina.

Južnokorejska ministarka spoljnih poslova Kang Kjung-hva postavila je pitanje zašto neke vlade nastoje da obezbede zalihe vakcina koje daleko nadmašuju potrebe svog stanovništva, upozoravajući da bi to moglo podstaći "globalno nejedinstvo".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG