Dostupni linkovi

EK predlaže produženje COVID 19 sertifikata za još godinu dana


Evropska komisija (EK) je predložila da se važenje digitalnog COVID 19 sertifikata produži za godinu dana, odnosno do 30. juna 2023 godine.

„Virus COVID-19 i dalje preovladava u Evropi i u ovoj fazi nije moguće utvrditi uticaj mogućeg povećanja kod infekcija u drugoj polovini 2022. ili pojave novih varijanti”, navodi se u saopštenju EK.

Proširenje ove uredbe prema zvaničnicima Evropske komisije će omogućiti da putnici mogu da nastave da koriste svoj EU digitalni COVID sertifikat kada putuju u EU, gde države članice održavaju određene mere javnog zdravlja.

Portparol EK, Christian Wigand (Kristijan Vigand) je naveo da je ovaj predlog predstavljen blagovremeno kako bi se omogućilo Evropskom parlamentu i Evropskm savetu da završe zakonodavnu proceduru na vreme pre nego što istekne aktuelna Uredba.

Evropski komesar za pravosuđe Didier Reinders je ovaj prdlog obrazložio činjenicom da niko ne može predvideti kako će se pandemija razvijati.

„Bez ovog produženja, rizikujemo da imamo mnogo različitih nacionalnih sistema i svu konfuziju i prepreke koje bi to izazvalo. EU digitalni COVID19 sertifikat se pokazao kao efikasan instrument za olakšavanje bezbednog i besplatnog putovanja. Dok se radujem danu kada više neće biti potreban, on će nam u međuvremenu omogućiti da se bezbedno krećemo po Evropi”, izjavio je Reinders.

U novom predlogu, EK je dodala i neke ograničene izmene koje se uglavnom tiču uključivanja „visokokvalitetnih laboratorijskih antigen testova” među tipove testova za koje se može izdati sertifikat o testiranju.

Takođe se predlaže da sertifikati o vakcinaciji sadrže tačan ukupan broj doza primenjenih u bilo kojoj državi članici, a ne samo u onoj koja je izdala sertifikat, te da se sertifikati mogu izdavati licima koja učestvuju u kliničkim ispitivanjima vakcina protiv COVID 19.

Uredna o uvođenju digitalnog certifkata je stupila na snagu 1. jula 2021 godine i njen rok ističe 30 juna 2022. godine.

Uvođenje ove potvrde je imalo za cilj omogućavanje slobodnog kretanja tokom pandemije COVID 19.

XS
SM
MD
LG