Dostupni linkovi

EU nije obnovila porudžbinu vakcine AstraZeneca


Evropska komisija je u aprilu pokrenula tužbu protiv AstraZenece jer nije ispoštovala ugovor o isporuci vakcina
Evropska komisija je u aprilu pokrenula tužbu protiv AstraZenece jer nije ispoštovala ugovor o isporuci vakcina

Evropski komesar za jedinstveno tržište Tijeri Breton (Thierry Breton) izjavio je 9. maja da Evropska komisija nije obnovila narudžbine vakcina od kompanije AstraZeneca nakon juna, prenela je agencija Reuters.

Evropska komisija je u aprilu pokrenula tužbu protiv AstraZenece jer nije ispoštovala odredbe iz ugovora o isporuci vakcina protiv korona virusa.

Britansko-švedskoj farmaceutskoj kući se zamera i što nije imala "pouzdan" plan kojim bi se omogućila isporuka doza na vreme.

Breton je rekao da očekuje da će nedavna narudžbina novih doza vakcine Pfizer/Biontech biti skuplja nego u slučaju ranijih verzija.

EU je nedvno potpisala novi ugovor sa američko-nemačkim proizvođačem vakcina kojim bi trebalo da dobije 1,8 milijardi doza do 2023. godine.

"Možda će sve koštati malo skuplje, ali ću prepustiti kompetentnim osobama da o tome govore u dogledno vreme", rekao je Breton.

Inače, vakcina AstraZeneca je uz Pfizer bila treća koju je početkom ove godine odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Međutim, od početka su se države EU suočavale sa nedovoljnim brojem doza koje je ova kompanija morala da dostavi EU što je izazvalo zastoj u masovnoj kampanji vakcinacije širom EU.

Već prilikom prvog kontigenta, ova kompanija je Evropsku uniju snabdevala sa preko 60 odsto manje doza od dogovorene količine po ugovoru koji je EK sklopila u ime svih država članica.

Ovo, i sumnja da je kompanija prodavala vakcine namenjene EU ostalim zemljama za znatno višu cenu su učinile da EU uvede zabranu izvoza vakcina proizvedenih na teritoriji Evropske unije bez ranije najave.

XS
SM
MD
LG