Dostupni linkovi

Evropska jevrejska asocijacija osudila incident na jevrejskom groblju u Beogradu


Evropska jevrejska asocijacija je izrazila solidarnost sa jevrejskom zajednicom u Srbiji (ilustracija)
Evropska jevrejska asocijacija je izrazila solidarnost sa jevrejskom zajednicom u Srbiji (ilustracija)

Evropska jevrejska asocijacija osudila je razbijanje stakla na jevrejskom groblju u Beogradu i najavila da će o svemu izvestiti najviše relevantne institucije, kao i Evropsku komisiju.

Na zgradi jevrejskog groblja u Ruzveltovoj ulici, u centru Beograda, nepoznate osobe su u sredu 24. novembra razbile staklo kamenicama, a u zgradu je ubačena i sekira.

Evropska jevrejska asocijacija je u saopštenju izrazila solidarnost sa jevrejskom zajednicom u Srbiji i navela da je zbog incidenta kontaktirala ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina.

Policija je izasla na teren i obavila uviđaj.

Predsednik asocijacije, rabin Menahem Margolin je pisao Vulinu i urgirao da incident bude osuđen i da se sprovede puna istraga, kako antisemiti ne bi pomislili da je otvorena „sezona lova“ na jevrejske zgrade u Srbiji.

„Rastužio nas je vandalizam na jevrejskom groblju u Beogradu. Jasno je da ko god da je odgovoran nema poštovanja za mrtve, a kamo li za žive. Pružamo podršku jevrejskoj braći i sestrama u Srbiji, koji su sigurno potreseni zbog napada i osećaju se ranjivo“, napisao je rabin Margolin, navodi se u saopšteju Evropske jevrejske asocijacije.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, osudio je skrnavljenje jevrejskog groblja u Ruzveltovoj ulici.

"Vekovima su građani Srbije i Beograda – domaći Jevreji – izuzetno važan deo našeg stanovništva, kako u prošlosti tako i danas – navodi se u objavi", naveo je Vesić u saopštenju.

Nemoćni smo da predvidimo divljaštvo i zlo, jer ono buja u neukim i zadrtim glavama i spremno je da razbije, oskrnavi, piše grafite mržnje, dodao je Vesić, navodi se u saopštenju.

Nezavisno telo Saveta Evrope protiv rasizma i netolerancije (ECRI) u svom godišnjem izveštaju za 2019, ukazuje na alarmantne trendove pojačanog uticaja ultranacionalističke i ksenofobne politike širom Evrope.

U izveštaju se ukazuje na govor mržnje u društvenim medijima, rasprostranjen antisemitizam i mržnju usmerenu na muslimane kao sve neprijateljskije okruženje za nevladine organizacije koje rade sa osetljivim grupama.

XS
SM
MD
LG