Dostupni linkovi

Energetska zajednica koja je zasjedala u petak u Tirani usvojila je sankcije protiv BiH jer ova država nije usvojila Drugi energetski paket u sektoru gasa, tačnije nije usvojila Zakon o gasu na državnom nivou, kojim bi umjesto nadležnosti entiteta ona bila prenesena na Regulatornu agenciju za energetiku BiH.

Ministar vanjsketrgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, koji je učestvovao na ovoj konferenciji, kaže kako se više radi o paketu mjera za BiH, nego o sankcijama, koje ovise o napretku BiH?

“Te mjere su na neki način relativizovane i nisu tako jake, kakve su bile u prvom dokumentu, zahvaljujući zemljama, prevashodno Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Najvažnije je, rekao bih, pitanje odnosa spram Evropske komisije, koja će zavisno od napretka BiH primjenjivati ili neće primjenjivati odgovarajuće sankcije. Ukoliko budemo napredovali neće nam biti uskraćena sredstva za projekte iz oblasti gasa, a ukoliko budemo tapkali u mjestu i ne budemo provodili obaveze implementacije EU zakonodavstva moguće je da nam budu uskraćena sredstva iz EU fondova. Te moguće mjere, odnosno koraci spram BiH su uslovne, ovisno o tome da li ćemo iskoristiti ovu godinu predsjedavanja. Od drugih mjera koje nisu toliko bitne, izdvojio bih to da BiH ne može narednu godinu glasati o budžetu. Na neki način BiH data je poslijednja šansa i mogućnost da izvrši svoje obaveze i ukoliko ih ne budemo izvršavali suočićemo se sa velikim finansijskim problemima”, objašnjava ministar Šarović.

Energetska zajednica, pored sankcija za BiH, prihvatila je obaveze energetske efikasnosti koje važe za Evropsku uniju i propis o izgradnji energetske mreže u regionu koji će i zvanično omogućiti finansiranje prioritetnih projekata iz evropskih fondova.

Na godišnjem sastanku Ministarskog vijeća Energetske zajednice u Tirani usvojen je i plan povećanja efikasnosti Zajednice i njene otvorenosti za javnost.

Direktiva će zahtijevati od članova Energetske zajednice da usvoje mehanizme za uštedu energije u distributivnim i maloprodajnim energetskim kompanijama, da promovišu efikasnost u sistemima grijanja i hlađenja, kao i kogeneraciju, i da primjenjuju godišnje ciljeve za renoviranje zgrada centralne vlasti.

Usvojene smjernice za Transevropsku energetsku infrastukturu uspostaviće sveobuhvatni regulatorni i pravni okvir za usklađivanje izdavanja dozvola i pravne procedure za projekte od zajedničkog interesa za Eneretsku zajednicu i ti projekti će dobiti i formalnu mogućnost da se finansiraju iz pretpristupnih IPA fondova i linije za investicije u susedstvu.

Na sjednici u petak istaknuto je usvajanje prijedloga grupe visokog nivoa za razmatranje reformi Energetske zajednice, što će omogćuiti unaprijeđenje procedure za rješavanje sporova, ali i veće uključivanje javnosti u rad Zajednice kroz uspostavljanje Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice i saradnju sa organizacijama civilnog društva.

Usvojen je i plan reformi za iduću godinu a jedna od njih je uspostavljanje zajedničkog akta o sigurnosti snabdijevanja gasom 28 zemalja članica EU i osam članica Energetske zajednice, što je predložila Evropska komisija, a podržali ministri zemalja članica EU.

  • 16x9 Image

    Selma Boračić-Mršo

    Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG