Dostupni linkovi

Ministar Vulin: Tokom protesta protiv Evroprajda privedeno 87 osoba


Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je u nedelju da je tokom protesta protiv održavanja Evroprajd šetnje 13 policajaca lakše povređeno, a da je 87 osoba privedeno.

Protiv 11 uhapšenih osoba biće podnete krivične prijave, dok će ostale biti prekršajne, rekao je Vulin u intervjuu za Televiziju Pink.

Ministar je naveo da je obezbeđenje Evroprajda koštalo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) oko tri miliona evra i da je bilo angažovano skoro 6.000 policajaca. Rekao je da je jedan policajac udaren lopatom u slepoočnicu i da bi, da nije imao šlem, bio usmrćen.

"Kao što ste videli policija je uspešno zaštitila sve, i učesnike parade i one koji su protivnici. Ne mislim da je ova parada vredela mojih povređenih 13 policajaca, kao što ne mislim da ološ koji je napao policajce može za sebe da kaže da je patriota, a odmah da vam kažem da ćemo ih naći i obračunati se sa njima u skladu sa zakonom", rekao je Vulin.

On je ponovio da tokom subotnjih dešavanja u Beogradu nijedan građanin nije bio povređen.

Viši javni tužilac u Beogradu poručio je u nedelju da će poduzeti sve da otkrije i procesuira osobe koje su izazvale nasilje u subotu tokom šetnje u okviru Evroprajda.

​"Naročito ističem da će tužilaštvo sve raspoložive kapacitete usmeriti ka utvrđivanju svih relevantnih okolnosti napada na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na Autokomandi, napada i pretnji koji su upućivani novinarima, kao i pojedinim učesnicima manifestacije 'Europrajd'", rekao je viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović, saopšteno je iz Tužilaštva.

Šetnja u okviru Evroprajda 2022. održana je u subotu, 17. decembra u Beogradu.

Trasom Evroprajda u centru glavnog grada Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Pripadnici LGBT+ populacije prošetali su izmenjenom trasom od Ustavnog suda do obližnjeg parka na Tašmajdanu gde je održan koncert. U šetnji su učestvovale i diplomate i evropski predstavnici.

Šetnja je održana uz jako policijsko obezbeđenje i sporadične incidente sa desničarima. Organizatori Evroprajd šetnje bili su suočeni sa velikim protivljenjem ultradesničara, ali i Srpske pravoslavne crkve.

Beograd je bio ovogodišnji domaćin Evroprajda, međunarodnog događaja posvećenog LGBT+ pravima.

XS
SM
MD
LG