Dostupni linkovi

NUNS ukazuje da su pojedini policajci ometali novinare na Europrajdu


Intervencija policije tokom Europrajda, Beograd, 17. septembar 2022.
Intervencija policije tokom Europrajda, Beograd, 17. septembar 2022.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozdravilo je u nedelju odluku Višeg javnog Tužilaštva da preduzme sve mere da se otkriju i procesuiraju oni koji su se tokom Europrajda nasilno ponašali.

NUNS je upitao zašto su baš pojedini policajci ometali novinare, iako je Više javno tužilaštvo nekoliko sati uoči okupljanja dalo nalog policiji i osnovnim javnim tužilaštvima da odrede zadržavanje do 48 sati svima koji izvrše napad na novinare dok izveštavaju sa manifestacija u Beogradu.

"Nezavisno udruženje novinara Srbije apelovalo je da novinari i ostali medijski profesionalci, uoči okupljanja, budu jasno i vidno obeleženi 'press" markerima, i da kod sebe imaju istaknutu novinarsku legitimaciju, te da u datim situacijama obavezno poštuju uputstva koja im budu data od strane službenika policije", navedeno je u saopštenju.

Trasom Evroprajda u centru glavnog grada Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

NUNS je pozvao sve novinare, ukoliko su na bilo koji način bili ometani u radu, a to do sada nisu zabeležili, da se jave toj organizaciji.

Uprkos tome, NUNS se zahvaljuje ostalim policajcima, što su u teškim okolnostima brzo reagovali, često i sami bili izloženi gnevu protestanata i uglavnom omogućili da novinari obavljaju svoj posao.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je u nedelju da je tokom protesta protiv održavanja Evroprajd šetnje 13 policajaca lakše povređeno, a da je 87 osoba privedeno.

Protiv 11 uhapšenih osoba biće podnete krivične prijave, dok će ostale biti prekršajne, rekao je Vulin u intervjuu za Televiziju Pink.

Viši javni tužilac u Beogradu poručio je u nedelju da će poduzeti sve da otkrije i procesuira osobe koje su izazvale nasilje u subotu tokom šetnje u okviru Evroprajda.

​"Naročito ističem da će tužilaštvo sve raspoložive kapacitete usmeriti ka utvrđivanju svih relevantnih okolnosti napada na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na Autokomandi, napada i pretnji koji su upućivani novinarima, kao i pojedinim učesnicima manifestacije 'Europrajd'", rekao je viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović, saopšteno je iz Tužilaštva.

Šetnja u okviru Evroprajda 2022. održana je u subotu, 17. decembra u Beogradu.

Pripadnici LGBT+ populacije prošetali su izmenjenom trasom od Ustavnog suda do obližnjeg parka na Tašmajdanu gde je održan koncert. U šetnji su učestvovale i diplomate i evropski predstavnici.

Šetnja je održana uz jako policijsko obezbeđenje i sporadične incidente sa desničarima. Organizatori Evroprajd šetnje bili su suočeni sa velikim protivljenjem ultradesničara, ali i Srpske pravoslavne crkve.

Beograd je bio ovogodišnji domaćin Evroprajda, međunarodnog događaja posvećenog LGBT+ pravima.

XS
SM
MD
LG