Dostupni linkovi

Evropi ne trebaju novi zidovi


Migranti u blizini srpsko-mađarske granice
Migranti u blizini srpsko-mađarske granice

Ne podržavamo podizanje ograda u Evropi”, reakcija je Evropske komisije pošto su mađarske vlasti obelodanile plan kojim nameravaju da spreče dolazak migranata iz Srbije. Javnost u Srbiji i dalje bruji zbog neočekivano radikalnog poteza mađarskih vlasti koji navodi na razmišljanje vraća li se na evropsko tlo vreme podela i zidova, umesto zajedništva.

Komšić: Korak ka stvaranju "tvrđave Evrope"

Komšić: Korak ka stvaranju "tvrđave Evrope"

Kakve bi sve mogle biti dalekosežne posledice ovakvog koraka mađarskih vlasti? Jovan Komšić, politikolog iz Novog Sada smatra da je reč o velikoj probi za Evropu na kojoj se može spotaknuti sama ideja na kojoj počiva zajednica evropskih država. Novonastalu situaciju Komšić vidi kao dodatnu nevolju za države regiona.

“Ideja Evrope počinje da puca upravo na ovim temama ‘tvrđave Evrope’. Ako Brisel hoće da odbrani ideju Evrope kao superiornijeg socijalno-političkog i istorijskog projekta mira i humanosti, mora imati znatno više sinhronizovanosti u rešavanju ovog problema, a ne da ideja Evrope počinje da puca na ovim temama i relacijama između bogatijih članica Evrope”, smatra Komšić.

Ceo razgovor s Jovanom Komšićem možete pročitati ovde.

Četiri metra visoka ograda duž 175 kilometra granice između Srbije i Mađarske. Odgovor je mađarskih vlasti na priliv migranata iz Srbije koji, koristeći je kao tranzitnu zemlju, pokušavaju da stignu do utočišta u nekoj od zemalja EU….. Kako od ratnih razaranja u državama Bliskog istoka, tako i života na ivici egzistencije.

U Evropskoj uniji, iako državama članicama prepuštaju da same uređuju pitanje granica, ne gledaju previše blagonaklono na potez mađarskih vlasti. Nataša Bertod, portparolka Evropske komisije za pravne i unutrašnje poslove, kaže da mađarske vlasti nisu kontaktirale Evropsku komisiju u vezi sa odlukom o podizanju ograde.

Natasha Bertaud
Natasha Bertaud

“Mere koje primenjuju članice EU u upravljanju granicama i suočavanju sa prilivom migranata moraju biti usklađeni sa zakonodnavstvom EU i međunarodnim obavezama uključujući tu i obavezu poštovanja ljudkih prava migranata, osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita. Da kažem uopštenije: Komisija ne promoviše upotrebu ograda i ohrabruje države članice da upotrebe alternativne metode. Nedavno smo sušili zidove u Evropi ne bi trebalo ponovo da ih podižemo”, rekla je predstavnica Evropske komisije

Informaciju, obelodanjenu svega nekoliko nedelja uoči najavljene zajedničke sednice vlada Mađarske i Srbije 1. jula u Budimpešti, vlasti u Beogradu su primile sa nevericom. Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji u poslednje vreme gradi prisne odnose sa mađarskim kolegom, konzervativnim političarom Viktorom Orbanom, poručio je da je šokiran odlukom mađarskih vlasti.

“Niko ne može Srbiji ništa da kaže. Za šta je Srbija kriva, za krizu u Siriji, zbog sukoba islamske države, Kurda... Srbija je samo tranzitna zemlja, oni nisu ušli kroz Srbiju, već teritoriju EU, kroz Bugarsku i Grčku", rekao je Vučić u svojoj prvoj reakciji na vesti iz Mađarske.

Istovremeno Ištvan Pastor, politički predstavnik mađarske manjine i predsednik vojvođanske skupštine, poručio je da podizanje ograde neće promeniti život, kako se izrazio, poštenih građana. Pastor je uveren da će se granica između Srbije i Mađarske prelaziti isto kao i do sada.

Ipak takav stav samo delimično dele građani Subotice sa kojima je razgovarala Vesela Laloš.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00


Torockaj: Mađarska za ovaj potez dobila signal odobrenja od EU

Nakon prelaska u Mađarsku migranti borave u nekoliko pograničnih mesta odakle nastoje da otputuju u druge države EU, prevashodno Nemačku. Jedno od njih je Ašothalom koje se granični sa Bačkim Vinogradima u Srbiji.

Laslo Torockaj, gradonačelnik Aštohaloma, u izjavi kolegi Norbertu Šinkoviću kaže da u potpunosti podržava podizanje ograde duž granice sa Srbijom. Inače, Torockaj je ovdašnjoj javnosti poznat i po tome što mu je pre sedam godina kao članu mađarskog Omladinskog pokreta “64 županije” koji je srpska policija okarakterisala kao ekstremističku organizaciju, privremeno bio zabranjen ulazak u Srbiju.

Laslo Torockaj
Laslo Torockaj

“Da razjasnimo, danas u Mađarsku jedino iz jedne zemlje mogu doći migranti koji beže od rata, a to je Ukraijina. Ostali migranti koji su ušli u Mađarsku, prešli su kroz nekoliko zemalja koje su sigurne a neke su i članice Evropske unije. Tako da svi oni su zapravo ekonomski migranti a ne politički. Ono što se trenutno dešava u Evropi, to nije evropsko lice. Treba videti kakva je situacija u Italiji, u Francuskoj. Migrnati na mnogim mestima napadaju kamiondžije, kradu vozila, ne poštuju privatnu svojinu. Pa ja vas pitam da li je to u redu? Što se ograde tiče, ona je još samo planirana, ali radovi još nisu počeli. I mi smo iz medija saznali za ovu odluku, i moje lično mišljenje je da je mađarska vlada dobila signal iz EU da ovo naša vlada može uraditi, to je moj zaključak”, kaže Torockaj.

Mađarska javnost podeljeno reaguje na potez tamošnjih vlasti za koji bi se moglo reći da odudara od izvornih načela Evropske unije o jedinstvenom prostoru bez granica.

Sa jedne strane nalaze se provladine snage koje su pokrenule bilbord kampanju u Budimpešti i drugim gradovima kojom migrante, isključivo na mađarskom jeziku (koji mahom ne poznaju) upozoravaju da Mađarima “ne otimaju” posao. Nasuprot njih su malobrojniji kritičari koji čvrstom argumentacijom upozoravaju mađarske vlasti da se podizanjem ograda vraćaju u vreme Hladnog rata, prenosi Gabor Bodiš, dugogodišnji novinar nastanjen u Mađarskoj.

Gabor Bodiš
Gabor Bodiš

“Kakva je to odluka 26 godina nakon što je probijena Gvozdena zavesa? I to na inicijativu tadašnje mađarske Vlade…. Na zapadnoj granici Mađarske jednim potezom se sve poništava i vraća četvrt veka unazad. Smisao te čitave kampanje nije ništa drugo nego takmičenje sa krajnjom desnicom strankom Jobik. Jer po svim merenjima javnog mnjenja Jobik se opasno približio popularnosti Fides-a, mađarske vladajuće stranke. I sad Orban pokušava da suzbije napredovanje krajnje desnice”, objašnjava Gabor Bodiš.

Projekat izgradnje ograde duž granice sa Srbijom će, prema najavama mađarskih vlasti, biti završen do iduće srede.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG