Dostupni linkovi

"Evropa u školi" u šest gradova BiH


Djeca u školama, ilustrativna fotografija
Djeca u školama, ilustrativna fotografija
Evropski pokret u BiH realizuje projekat „Evropa u školi“ u šest gradova Bosne i Hercegovine – Zenici, Doboju, Žepču, Tesliću, Goraždu i Višegradu - koji finansira Delegacija Evropske unije u BiH.

To je praktično dopuna obrazovanja i informisanja učenika završnih razreda srednjih škola o procesu integracije i izgradnje BiH kao dijela Evrope.

Programom „Evropa u školi“ Evropski pokret pokušava da mlade ljude u našoj zemlji informira o temama vezanim za EU, te ulozi i trenutnom položaju BiH u procesu evropskih integracija.

Na taj način mladi se pokušavaju animirati da i sami aktivnije učestvuju u dugom, sporom i teškom putu naše zemlje ka članstvu u EU, jer oni će nositi taj proces i na kraju uživati u privilegijama članstva.

Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH:

Predrag Praštalo, Predsjednik Evropekog pokreta u BiH, Sarajevu, 14. decembar 2010.
„Mladima se obično servira jedno gotovo mišljenje da se ništa u ovoj državi ne može promijeniti. Samim tim, oni kada i pokušavaju da nešto urade, naiđu na jedan nevidljivi zid koji ih odvraća od njihovih dobrih ideja, projekata i energije koje imaju. Mi želimo da i ovim projektom damo neki formalni doprinos, da mladima poručimo da se svijet može mijenjati, ali da je potrebno prije svega da damo sami svoj lični doprinos, da mijenjamo prvo sami sebe u glavama i, naravno, da se uključimo u aktivne društvene tokove. To znači da mladi moraju i trebaju da budu aktivni članovi društva, svojih lokalnih zajednica, škola.“

Od Češke više od dva miliona evra


Mladi Bosanci i Hercegovci pokazali su veliko interesovanje tokom ovog projekta, kaže Nedeljko Masleša, pomoćnik direktora Direkcije za evropske integracije pri Vijeću ministara BiH.

„Mi smatramo da je znanje o evropskim vrijednostima, o evropskim standardima, pogotovo mladih ljudi, ključno za evropsku budućnost BiH. Uostalom, i iskustva zemalja u regionu upravo o tome govore. Mi smatramo da su mladi ljudi, i u to smo se uvjerili, izuzetno zainteresovani za ovu tematiku", kaže on.
Direktor Direkcije za evropekeintegracije pri Vijeću ministara BiH, 08. maj 2009.

Kada je prije više od 20 godina posjetio bivšu Jugoslaviju, bilo je očigledno da je životni standard građana mnogo veći nego u njegovoj zemlji, kazao je ambasador Češke Tomaš Sunjog.

Danas je situacija obrnuta, Češka za pomoć Bosni i Hercegovini godišnje izdvaja oko dva i po miliona eura, a naša zemlja u grupi je onih poput Mongolije i Zimbabvea koje, po procjeni češke diplomatije, trebaju podršku.

„Prioriteti za narednih pet godina se upravo sad, u ovom trenutku formulišu, a to će biti sredstva koja će prije svega biti usmjerena na zaštitu životne okoline, razvoj zemljoradnje, socijalni razvoj i pomoć malim i srednjim preduzećima"
, kaže on.

Ambasador Češke susreo se i sa predstavnicima općine i BPK Goražde, te posjetio jedno od naselja koje je tokom poplava u decembru prošle godine pretrpjelo velike štete.

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG