Dostupni linkovi

Evropa nakon Bin Ladena


Fotograf Mazhar Kan (levo) prikazuje svoje fotografije Osame bin Ladena, 04. maj 2011.
Fotograf Mazhar Kan (levo) prikazuje svoje fotografije Osame bin Ladena, 04. maj 2011.
Dva dana prije nego su američki SEAL komandosi eliminirali Osamu bin Ladena, njemački su specijalci uhapsili trojicu sljedbenika al Kai'de koji su se navodno spremali detonirati hemijsku bombu u blizini Duesseldorfa.

U komentaru od utorka The Wall Street Journal (WSJ), traži se odgovor na pitanje: gdje je Evropa nakon ubistva Osame bin Ladena.

Iako je ovo bila velika pobjeda, malo je prostora za samozadovoljstvo, sa ili bez bin Ladena, kao žive inspiracije, piše WSJ od utorka.

Baš kao i u Sjedinjenim državama, i u Evropi su najveće slabosti u borbi protiv terorista vrijednosti na kojima počiva to društvo: pretpostavka nečije nevinosti, dok se ne dokaže suprotno, religijski pluralizam, sloboda izražavanja, i u Njemačkoj posebno štićeno nepovredivo pravo na privatnost.

Nijemci su bili prvi Evropljani koji su shvatili do koje mjere liberalno društvo može dovesti, nakon što se otkrilo da su čak četvorica napadača boravak imala u Hamburgu.

Tek krajem 2001.godine, Berlin je počeo stezati antiteroristički zakon i davati sigurnosnim službama veći manevarski prostor u odnosu prema osumnjičenim teroristima.

Vlada je proširila i prava u pristupu nekim ličnim podacima te ukinula vjerskim grupama izuzeće od istraživanja i promatranja.

Evropa spremnija preduprijediti terorističe napade

Ovi su potezi medjutim naišli na veliko neodobravanje njemačke javnosti. Upravo zbog toga vlasti još uvijek koče donošenje uredbi kojima bi bio dozvoljen jači i bliži nadzor sumnjivih, procjene govore o 1000 mladih koji su bliski džihadu.

Jedan od njih nedavno je na aerodromu u Frankfurtu ubio dva američka vojnika. Iako je na svojoj internet stranici najavljivao akciju, nije bio na vrijeme otkriven jer nije bio nadgledan.

Pakistan: Molitva za Bin Ladena
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00
Direktan link

(VIDEO: Molitva za Osamu Bin Ladena)

Slična je situacija skoro u cijeloj Evropi. Britanija je policiji odobrila da zaustavlja i pretražuje osumnjičene.

Ali kao i u Njemačkoj, i ovdje javnost ne gleda s prevelim simpatijama na pojačane i robusnije mjere vlasti prema sumnjivima.

Vlada Davida Camerona uklonila je neke od britanskih postjedanaestoseptembarskih protuterorističkih mjera, spuštanjem maksimalnog vremena u kojem se pritvorenike može držati u zatvoru bez optužbe.

U Nizozemskoj, Francuskoj, Belgiji, i većini drugih zemalja u zapadnoj Evropi stroži su antiteroristički zakoni nakon 11.septembra prije svega zbog povećanja muslimana koji dolaze u njihove zemlje.

Evropa je danas mnogo spremnija preduprijediti terorističe napade, nego je to bila prije deceniju. To je rezultat boljeg policijskog i obavještajnog rada.

Ali i činjenice da radikalni islamisti svoje ciljeve radije ostvaruju u Pakistanu i Afganistanu, nego u evropskim državama.
XS
SM
MD
LG