Dostupni linkovi

Tvrđava Evropa i imigracija


Imigranti čekaju na brodu u luci kod Stine, 12. lipanj 2011
Imigranti čekaju na brodu u luci kod Stine, 12. lipanj 2011
Autor: Tony Barber (Financial Times), priredila Mirjana Rakela

Skromna kasarna na jugu Malte danas je sabirni centar za ilegalne imigrante. Badur Rahman, mladi Somalijac opisuje svoje putovanje dugo gotovo pet tisuća kilometara, od Roga Afrike do najmanje članice EU.

"Krenuo sam kamionom od Somalije do Libije, onda brodom prema Italiji. No, imali smo havariju, spašeni smo. Odveli su nas na na Maltu. Ovdje sam već dva mjeseca. Vojska s nama postupa dobro. Glavni problem je što sam odvojen od supruge“, priča Rahman.

Sabirni centar je vojarna koju su još nakon Prvog svjetskog rata sagradili Britanci. Danas je u njoj oko 200 izbjeglica iz Afrike. Međutim, na otoku ih je daleko više, negdje oko pet, šest tisuća što je i te kako mnogo za državu koja ima tek nešto više od 400 tisuća stanovnika.

Nije onda čudno što se ilegalna imigracija, uz dužničku krizu u eurozoni, ističe kao veliki problem za „dvadesesedmoricu“.

IMigranti iz Tunisa na Lampeduzi, ožujak 2011
Od grčko- turske granice na istoku, preko španjolskih Canara na zapadnoj obali Afrike, do talijanskog otočića Lampedusa, sve su to mjesta preko kojih se deseci tisuća izbjeglica pokušavaju domoći Evrope.

Države na sjeveru, zapadu i u centralnoj Evropi protive se prihvaćanju izbjeglica i spremne su primiti tek simboličan broj onih koji bježe iz Eritreje, Iraka, Afganistana, Bangladeša i zemalja sjeverne Afrike.

U posljednjih godinu dana u zemlje EU je ušlo oko 100 tisuća ilegalnih imigranata. Iako je to tek 0.02 posto od 500 milijuna građana koliko ih živi u EU, ekonomska kriza je utjecala na to da se imigracija ističe kao jedan od problema koji hitno treba riješiti.

Ljudske sudbine ispred brojeva

Tema je itekako dobrodošla populistima, ultra desničarskim strankama koje su ostvarile najbolje izborne rezultate u posljednjih desetak godina. Nedavno se to dogodilo u Finskoj i Švedskoj, zemljama koje su do sada bile otvorene imigrantima.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je rekao „mi ne možemo dopustiti da dolazak stotine tisuća, ili milijuna ljudi s juga Evrope“.
"Mnogi su boravili u libijskim zatvorima i sabirnim centrima mjesecima, čak i godinama. Pojedini su bili žrtve trgovaca robljem, koji su ih preprodavali“, priča Joseph Cassar.

U Franskoj se govori o invaziji imigranata, o religijskim fanatacima kojima je cilj vjerski preobratiti Francuze.

Joseph Cassar, direktor Centra za pomoć izbjeglicama na Malti, upozorava da su ljudske sudbine ipak ispred brojeva.

"Neki su od njih prošli pravi pakao. Neke se prisiljavali da se ukrcaju na brodove. Mnogi su boravili u libijskim zatvorima i sabirnim centrima mjesecima, čak i godinama. Pojedini su bili žrtve trgovaca robljem, koji su ih preprodavali“, priča Cassar.

Italija i Mlata optužuju Moamera Gadafija za sve veći broj izbjeglica koji stižu na njihove obale.

Stezanje Schengena u pitanje dovodi slobodu kretanja unutar EU, upozoravaju stručnjaci. Istodobno, Evropi će u doglednom vremenu trebati radna snaga.

Svijesna je toga i Cecilia Malmstrom, povjerenica za unutarnje poslove EU, ali i ističe:

"Potrebu za imigrantima teško je obraniti kada imate visoku stopu nezaposlenosti, nemire na ulicma, financijsku krize i građane koji žive izuzetno teško.“
XS
SM
MD
LG