Dostupni linkovi

Evropa neće izbjeći regulisanje "neutralnosti" na internetu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Georgina Prodhan i Nicola Leske (Reuters), priredio Nedim Dervišbegović

Evropa je uvjerena da ne mora slijediti Sjedinjenje Države u uspostavljanju pravila za "korektno" korištenje interneta, ali to može biti kratkotrajno zbog pojačane konkurencije između mobilnih operatora i pružaoca usluga kao što je Skype.

Debata o neutralnosti na mreži - princip po kojem sav saobraćaj na intrenetu treba biti jednako tretiran - se zahuktava u Sjedinjenim Državama već godinama, ali je izazvala vrlo malo javnog interesa u Evropi.

U igri je mogućnost pružalaca usluga da ograniče pristup njihovim mrežama, što im dozvoljava da upravljaju mrežom u slučaju zakrčenja, ali otvara i rizik da će oni favorizovati svoje usluge ili one koji plaćaju više, što bi ograničilo izbor potrošačima.

Evropska komisija se do sada uzdržavala od regulisanja tržišta da bi izbjegla neminovni sukob sa Skypeom, Facebookom ili Googleom


Američki regulator za komunikacije je ove sedmice usvojio pravila kojima se zabranjuje pružaocima usluge brzog intreneta da blokiraju legalan saobraćaj, ali im se dozvoljava da razumno "upravljaju" svojim mrežama.

U Evropi, operatori kao što su Deutsche Telekom, France Teelecom ili Telefonica - bivši državni monopoli koji i dalje obično imaju bliske odnose sa svojim vladama - još uvijek imaju jake pozicije.

Evropska komisija se do sada uzdržavala od regulisanja tržišta da bi izbjegla neminovni sukob sa Skypeom, Facebookom ili Googleom, koji nude praktično besplatnu glasovnu i tekstovnu komunikaciju, čimu udaraju u samo srce posla velikih operatera.

Ali pružaoci internet usluga - uglavnom evropske telekomunikacijske kompanije - već aktivno upravljaju saobraćajem da bi ga učinili efikasnijim i njima će biti jako teško oduprijeti se mogućnosti da to rade i više kako bi zaštitili svoje usluge ili povećali zaradu.

"Mobilni operateri će biti pred velikim izazovom da učine što je moguće više da blokiraju konkurenciju i da je spriječe da "kanibalizira" njihove tokove prihoda," smatra Bengt Nordstrom, generalni direktor nordijske konsultatntske kuće Northstream.

"Operateri su za sada izbjegli napad po pitanju neutralnosti na mreži, ali u ne tako dalekoj budućnosti mogu očekivati nove napade Evropske komisije," kaže Nordstrom, koji takvu intrevenciju predviđa 2012. godine.

EU čeka

Evropsko tržišno okruženje je drugačije od američkog zbog žestokog rivaliteta mobilnih operatera na malim tržištima i slabije razvijene infrastrukture za kablovske mreže.

Ilustrativna fotografija

Neki zbog ovog tvrde da je potreba za regulisanjem u Evropi mnogo manja, jer konkurencija između pružalaca internet usluga dozvoljava korisnicima da se prebace na alternativnog pružaoca usluga ako ne dobijaju uslugu koju žele.

Istovremeno, operatori tvrde da im je potrebna pomoć za unapređenje mreža, koje su počela škripati pod težinom saobraćaja kojeg generišu usluge kao što su Google, YouTube, Facebook i BBC-ijev iPlayer.

"Očigledno je da intrenet pretraživači koriste naše mreže bez naknade. Za njih je to sreća, a za nas nevolja," kaže predsjednik Telefonice Cesar Alierta. "Mi radimo sve. Njihovi su samo algoritmi."

Analitičari Bernsteina su napisali u nedavnom istraživanju: "U Evropi, za razliku od SAD, debata o neutralonosti na mreži može, i mislimo da i hoće, biti debata ne oko slobode govora već borba između agresivnih, sveobuhvatnih kompanija koje pružaju sadržaj i ne plaćaju ništa i evropskih domaćih pružalaca infrastrukture (koji su usput drugi ili treći poslodavac u njihovim zemljama)."

Oni listom smatraju će na ovu kartu igrati evropki telekomi i američki kablovski operateri.

Vodafone, Deutsche Telekom, France Telecom, Telefonica i Telecom Italia su se žalili da Google, Facebook i Apple koriste njihove mreže za pružanje usluga, ali da ništa ne ulažu u njihove mreže.

Za sada, Evropska unije je izabrala da čeka i vidi šta će se dogoditi, naloživši nacionalnim vladama da osiguraju nediskriminatorski i transparenni pristup, što će morati biti sprovedeno u praksi do maja 2011. godine.

Konsolidacija

U međuvremenu, EU se konsultuje da bi odredila da li alati za upravljanje saobraćajem predstavljaju problem.

"Postoji razlika u percepciji. Pružaoci usluga kažu da ništa ne rade, dok Skype i slični kažu da da se njihov saobraćaj guši," kaže jedan evropski zvaničnik. "Očigledno je da moramo biti na oprezu oko ovoga."

Pitanje ko drži balans balans snaga u delikatnom odnosu između telekoma i pružalaca sadržaja je "pitanje od 64.000 dolara," smatra Andew Bud, osnivač i šef strategije u kompaniji za mobilni prenos podataka mBlox.

Analitičar: Operatori čekaju da budu regulisani i pokušavaju da izvuku iz ove situacije što je više moguće


"Taj balans snaga se stalno mijenja," kaže Bud, koji se dugo zalaže za to da kompanije koje žele da pruže svoje usluge preko mreža moraju to i da plate.


On smatra da je Evropa prevazišla fazu u kojoj je potrebna debata o neutralnosti na intrenetu.

"Mislim da će se događaji odvijati u pravcu novog konsenzusa," smatra on, i citira nedavni govor britanskog ministra za telekomunikacije Ed Vaizevja koji je rekao da opcija po kojoj pružaoci sadržaja plaćaju su različite nivou usluga ima smisla.

Nordstrom iz Northstreama pak smatra da će se konsolidacija u industriji koja vrijedi trilione dolara ubrzati i izmijeniti trenutno stanje. On predviđa da će evropski parlamentarci početi regulisati tržište 2012. godine.

On ukazuje na nespremnost telekoma da sami regulišu troškove rominga za pozive u inostranstvu, što je na kraju regulisala EU, i dodaje da operatori nastoje da koriste povoljne uslove dokle god je to moguće.

"Ništa se nije desilo dok nije stigla regulativa (za tekstualne poruke), a sada je aktuelan saobraćaj podacima. Operatori čekaju da budu regulisani i pokušavaju da izvuku iz ove situacije što je više moguće," kaže Nordstrom. "Dok se to desi, oni mogu zaraditi mnogo novca."

XS
SM
MD
LG