Dostupni linkovi

Evropski kontinent tone pod afrički


Kontinenti
Kontinenti
Evropski kontinent se posljednjih godina podvlači pod afričku tektonsku ploču i dva kontinenta su sve bliže, rečeno je na konferenciji European Geosciences Union.

Sjeverni kraj afričke tektonske ploče se već nekoliko miliona godina unazad podvlačio pod Evropu, ali je taj proces zaustavljen. No, stručnjaci smatraju da bi se moglo desiti da Evropa počne da tone, odnosno da dođe do naučno fascinantne i veoma rijetke subdukcijske zone (kada jedna ploča tone pod drugu).

Prema izvještajima naučnika, kamena masa na sjeveru afričke tektonske ploče, ispod Sredozemnog mora, praktično je potonula ispod euroazijske ploče, na kojoj se nalazi Evropa. No, masa je prelagana i naučnici vjeruju da Afrika više neće tonuti.

"Afrika neće potonuti, no dva kontinenta i dalje se približavaju, šta će se onda desiti? Vrlo je vjerovatno da svjedočimo početku subdukcije Evrope pod Afriku"
, kazao je Rinus Wortel, profesor sa Univerziteta Utrecht, prenosi BBC.

Upravo su naučnici s Univerziteta u Utrechtu došli do zaključka da je približavanje Evrope i Afrike, nekoliko centimetara svake godine, djelimično osujećeno sudarom tektonskih ploča u Turskoj. Također, razlog tome je i što je afrički kontinent, zbog lakoće, prestao tonuti.

Upravo su zbog toga neki dijelovi afričke ploče, koji su se bili odvojili i odlomili, sada počeli uzdizati. Dijelovi euroazijske ploče, pak, krenuli su prema jugu, području Korzike, Sardinije i Balearskih otoka.

Ukoliko bi teorija da Evropa počinje tonuti i da je subdukcija počela bila dokazana, naučnici bi mogli bolje procijeniti rizike zemljotresa i cunamija u Evropi.

Na konferenciji je istaknuto i to da Evropa jako malo novca ulaže u izgradnju sistema za upozorenje na cunami.
XS
SM
MD
LG