Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH i dvostruki evropski standardi


Jaap de Hoop Scheffer, generalni sekretar NATO pakta u raygovoru saMiroslavom Lajcakom u Briselu, 7. novembra2007.

Parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s EU u jednom dijelu BiH tumači se kako EU ima različite kriterije prema zemljama zapadnog Balkana.

Sejfudin Tokić, iz Socijaldemokratske unije, smatra da se BiH našla u "dramatičnoj situaciji” nakon što je Srbija parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, za što su uglavnomo odgovorne vladajuće strukture u BiH:

“Ovakva situacija proistekla je iz dvostrukih kriterija i neprincipijelnosti Evropske unije, koja je prema BiH iskazivala te dvostruke kriterije i ranije, jer sama činjenica da Srbija u danima kada vladajući krugovi, dakle vlast Srbije otvoreno osporava opstojnost i teritorijalni integritet naše zemlje i godinama odbija uhapsiti Karadžića i Mladića, odobrava parafiranje i potpisivanje tog sporaazuma, pokazuje svu dvoličnost politike Evropske unije na tlu Balkana.”

Sasvim je razumljivo da Bosna i Hercegovina još uvijek nije parafirala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, kaže Alija Behmen, iz opozicione Socijaldemokratske partije, jer je politička kriza izvršnih i zakonodavnih vlasti, razlog za to:

“Očigledno da je Evropska unija ocijenila da je Srbija više stabilizaciono napredovala nego BiH, unatoč njezinoj obavezi da još nije ispunila obaveze prema Hagu. A mi u BiH ne smijemo izigravati Kalimera - to je ono pile koje stalno govori: ’To je nepravda!’ Ne trebamo gledati i zavirivati u komšije. Gledajmo malo sebe.”

Nedoumica o tome što Evropska unija ima dvostruke standarde prema budućim članicama evropske porodice ne bi trebalo biti, smatra Slobodan Nagradić, iz Partija demokratskog progresa:

“Dakle, nešto vrijedi prije podne, nešto ne vrijedi već popodne itd. U ovom smislu najbolje je, politički gledano, ne bacati zavidljive poglede preko granica BiH. Vjerovatno Evropska unija zna čime je motivisana i šta očekuje od Srbije. Dakle, ne vjerujem da su u pitanju samo dnevni interesi, nego u najmanju ruku višemjesečni, ako ne i dugoročni. A BiH bi, po mom mišljenju, trebala iz ovoga da izvuče analizu kako da ona što prije zadovolji te uslove.”

Politika ne počiva na principima pravde, već na principima interesa, smatra politički analitičar Pejo Gašparević. Tako i Evropska unija ima određene interese zbog kojih je Srbija parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Gašparević kaže da su zbog ovoga čina mogući različiti smjerovi kojima će se kretati političke prilike u BiH:

“Da ovo što je uradila Evropska unija parafiranjem sporazum sa Srbijom može imati i mobilizirajući efekat na prilike u BiH. Ona naprosto može djelovati kao katarza na političke dužnosnike u BiH. S druge strane, može djelovati i frustrirajuće na prilike u BiH, jer naprosto može zavladati jedan osjećaj rezignacije po onoj logici: Kako to da i Srbija bude ranije uključivana u evropske institucije, a BiH, eto, trudi se da ispuni te kriterije i dalje ostaje sada, u ovom slučaju jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja nije parafirala taj sporazum?”

  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

XS
SM
MD
LG