Dostupni linkovi

Evropa za Srbiju više nije samo san


Pred Srbijom je još mnogo posla na evropskom putu, nakon jučerašnjeg (14.12.) istorijskog trenutka u Briselu, izjavio je Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije. Državni vrh Srbije i diplomatski kor okupili su se na prijemu u Beogradu povodom otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja.

„Otvaranje prva dva poglavlja čini evropsku perspektivu Srbije vrlo opipljivom. Doneli ste stratešku odluku o pristupanju Evropskoj uniji. Pravac i put ka članstvu u Evropskoj uniji sada je vrlo jasno definisan.“

Novi korak u evrointegracijama svečano je obeležen „Odom radosti“, himnom Evrope, prigodnim filmom o Evropskoj uniji, putu Srbije ka toj zajednici i evropskim vrednostima.

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, odao je priznanje svima koji su doveli Srbiju do otvaranja poglavlja, od najviših predstavnika države do civilnog sektora i građana, uz primedbu da ih nije bilo u prikazanoj prezentaciji.

„Napisali su mi govor koji ne mogu da izgovorim niti pročitam jer ne liči na mene. Želim, pre svega, da se zahvalim svima koje nismo videli u ovom filmu. Valjda osim mene nikog drugog nisu mogli da vide jer su ga pravili ovi moji. Pa misle da volim sebe da gledam na tim slikama, a ne druge ljude koji su zaslužni za ovaj uspeh.“

Koktel na kom su se na poziv srpskog opremijera okupili cela srpska vlada i brojni ambasadori protekao je u pohvalama Srbiji za učinjeno na putu ka EU, a kao ključni koraci navedeni su zavšetak akcionih planova u oblasti vladavine prava, dalja primena obaveza iz Briselskog sporazuma, poboljšanje regionalne saradnje i ekonomske reforme.

Ipak, poručio je Majkl Devenport, pred Srbijom je još mnogo posla.

„I to u svim oblastima. Uključujući poboljšanje poslovne klime, uspostavljanje vladavine prava, energetiku i ekologiju, i tako dalje... Ali imate sjajne i stručne ljude koji mogu da sprovedu sve vaše i naše zajedničke planove.“

Svečanost, koja je završena himnom Srbije, održana je u Kinoteci, koju su svojevremeno posećivale slavne ličnosti kao što su Alfred Hičkok, Vim Venders i Kirk Daglas, u zgradi koja je obnovljena sredstvima zemalja Evropske unije i Japana.

U tome je premijer Aleksandar Vučić video i određenu simboliku.

Mi pokazujemo kakvom tipu društva želimo da pripadamo. Lestvicu ćemo da postavljamo visoko. Evropa nije više nedosanjani san. Evropa je nešto što možemo da dohvatimo, to danas zavisi samo od nas i našeg rada. Pre svega, hvala našim građanima, hvala našem narodu, živela Srbija!“

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG