Dostupni linkovi

Vrućina i požari ne jenjavaju duž Mediterana


Vatrogasac radi na suzbijanju požara koji je izbio u blizini Landirasa, dok se šumski požari nastavljaju širiti u regiji Gironde u jugozapadnoj Francuskoj, juli 2022.

Hiljade vatrogasaca nastavljaju da se bore sa šumskim požarima u Portugalu, Španiji i Francuskoj, dok toplotni talas ne pokazuje znake popuštanja.

U sjevernom Portugalu pilot je poginuo kada se njegov avion za gašenje požara srušio u oblasti Foz Coa, u blizini španske granice. Portugalske vlasti kažu da je najmanje 238 ljudi umrlo od vrućine tokom protekle sedmice.

Požari pustoše područja jugozapadne francuske regije Gironde, gdje je evakuisano više od 12.000 ljudi. Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da su požari do sada izgorjeli 10.000 hektara (25.000 hektara) zemlje i pohvalio je "izuzetnu hrabrost" vatrogasaca.

U međuvremenu u Alpima se penjači pozivaju da odgode svoje izlete na Mont Blanc zbog rizika od odrona stijena uzrokovanih "vanrednim klimatskim uslovima".

Od utorka, temperature su porasle na 47°C u Portugalu i iznad 40°C u Španiji, ostavljajući za sobom sušu i izazivajući požare. Portugalski meteorolozgi kažu da će temperature nastaviti da se kreću iznad 40 stepeni prije nego što padnu sljedeće sedmice.

Pogođeni su i drugi dijelovi Mediterana. U Italiji, vlada je proglasila vanredno stanje u isušenoj dolini Po.

U Grčkoj, vatrogasci se bore s požarima u oblasti Feriza, oko 50 kilometara jugoistočno od Atine, i blizu Retimna, na sjevernoj obali Krita. Sedam sela je evakuisano u blizini Retimna.

U sjevernom Maroku nekoliko sela je moralo biti evakuisano jer su požari zahvatili provincije Larache, Ouezzane, Taza i Tetouan. Jedno selo je potpuno uništeno u oblasti Ksar El Kebir, a najmanje jedna osoba je poginula u požaru.

XS
SM
MD
LG