Dostupni linkovi

WHO: U Evropi će vjerovatno do marta biti više od dva miliona umrlih od COVID-a 19


COVID-odjeljenje bolnice u Volgogradu, Rusija (21. novembar 2021.)
COVID-odjeljenje bolnice u Volgogradu, Rusija (21. novembar 2021.)

U Evropi će vjerovatno do marta biti više od dva miliona smrtnih slučajeva od COVID-a 19, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Organizacija navodi da je evropska regija i dalje "u čvrstom stisku" pandemije korona virusa, sa prijavljenim dnevnim smrtnim slučajevima koji rastu na skoro 4.200 dnevno - dvostruko više od 2.100 smrtnih slučajeva dnevno krajem septembra.

Prijavljeni broj smrtnih slučajeva od virusa već je premašio granicu od 1,5 miliona za 53 zemlje koje čine evropsku regiju WHO-a, kazala je globalna zdravstvena agencija.

Predviđa se da će kumulativni broj prijavljenih smrtnih slučajeva dostići više od 2,2 miliona do proljeća sljedeće godine, na osnovu trenutnih trendova, ističe WHO.

Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Evropu, kaže da ljudi trebaju zauzeti "pristup dodatnoj vakcini", tako što će dobiti standardnu dozu, kao i sve pojačivače (booster) koji se nude i uključiti preventivne mjere u svoju rutinu.

Prema navodima ove zdravstvene organizacije, tri glavna faktora koji pokreću visoke slučajeve u Evropi su širenje delta soja korona virusa, nevakcinisani ili osobe koje imaju slabiji imunitet, te činjenica da su neke zemlje ukazale stanovništvu da "COVID-19 više ne predstavlja veliku prijetnju", prenosi BBC.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

XS
SM
MD
LG