Dostupni linkovi

Prekinuta isporuka gasa za Evropu preko jedne od stanica u Ukrajini


Grafički prikaz protoka gasa iz Rusije kroz Ukrajinu
Grafički prikaz protoka gasa iz Rusije kroz Ukrajinu

Ukrajina je u sredu, 11. maja, zatvorila gasovod kojim se prirodni gas iz Rusije prenosi do domova i industrija u zapadnoj Evropi, čime je dotok gasa smanjen za skoro trećinu.

Ukrajinski operater gasovoda za prirodni gas GTS je objavio na stranici da je Gasprom prekinuo isporuke preko sporne stanice Sokhranivka.

AP prenosi da je Ukrajina zaustavila protok ruskog gasa kroz kompresorske stanice u delu istočne Ukrajine koji kontrolišu separatisti koje podržava Moskva jer su se neprijateljske snage mešale u rad stanice.

Čvorište prenosi oko jedne trećine ruskog gasa koji prolazi kroz Ukrajinu ka Zapadnoj Evropi.

Neposredan efekat prekida je verovatno ograničen, delom zbog toga što se veći deo gasa može preusmeriti preko drugog gasovoda iz Rusije koji prelazi Ukrajinu, prenosi agencija Asošijejted pres (AP).

Preliminarni podaci o protoku sugerišu da se to već dešava, iako je ruski državni gigant Gasprom pokazao da je količina gasa koji teče u Evropu kroz Ukrajinu smanjena za 25 odsto u odnosu na dan ranije.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

U svakom slučaju, Evropa takođe dobija prirodni gas iz drugih gasovoda i drugih zemalja.

„Gubimo nekoliko procenata u ukupnom evropskom snabdevanju gasom, kada se uzme u obzir i uvoz i domaća proizvodnja“, rekao je Tom Marzec-Manser, šef analitike gasa u kompaniji ICIS za tržišno obaveštavanje. „Dakle, ovo nije veliki prekid u snabdevanju gasom“ za Evropu.

Prekid pokazuje i širi rizik za snabdevanje gasom od rata i ima simboličan značaj jer je Ukrajina prvi put poremetila protok ka zapadu.

„Jučerašnja odluka je mali pregled onoga što bi se moglo dogoditi ako instalacije budu pogođene živom paljbom i budu suočene sa rizikom od produženih zastoja“, rekao je analitičar gasa Zongkiang Luo iz kompanije Ristad Energi.

On je dodao da bi prekid takođe otežao evropskim zemljama da popune podzemna skladišta za sledeću zimu i „požurio planove Evrope da se udalji od uvoza ruskog gasa“, prenosi AP.

Evropska unija je nastojala da smanji svoju zavisnost od ruske energije, postepeno ukidajući upotrebu uglja i razmatrajući da učini isto za naftu.

Gas predstavlja složeniji problem, s obzirom na to koliko ga Evropa koristi i tehničke poteškoće u pronalaženju dobavljača na drugim mestima.

XS
SM
MD
LG