Dostupni linkovi

Evropska svemirska agencija prekinula saradnju sa ruskim misijama


Evropsko-ruski ExoMars rover

Evropska svemirska agencija (ESA) je posle suspenzije većih zajedničkih misija ka Marsu, odlučila je u sredu, 13. Aprila, da kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, prekine i saradnju s Moskvom u vezi s ruskim misijama na Mesec što obuhvata testiranje robotike i istraživanja.

"Kao za misiju ExoMars, ruska agresija na Ukrajinu i sankcije koje su usledile, onemogavaju da ESA sprovede predviđenu saradnju u oblasti istraživanja Meseca", navela je posle vanrednog sastanka ta organizacija koja okuplja 22 zemlje.

ESA tako obustavlja aktivnosti u saradnji sa Rusijom za misije Luna-25, 26 i 27 što bi bio ciklus ruskih misija na Mesec sa kasnijom mogućnošću izgradne baze u orbiti sa Kinom.

ESA je planirala da pošalje navigacionu kameru nazvanu Pilot-D na sondu Luna-25, čije je lansiranje s kosmodroma Vostočni na ruskom Dalekom istoku bilo predviđeno za kraj 2021, ali je odloženo za ovu godinu.

Instrument Pilot-D će biti demontiran i neće poleteti kada bude lansirana sonda.


Generalni direktor ESA Jozef Ašbaher rekao je novinarima da je već obavestio upravu ruske svemirske agencije Roskosmos, da bi se taj instrument stavio na bezbedno mesto dok se ne vrati Evropskoj svemirskoj agenciji.

ESA istražuje druge mogućnosti za let da može da testira Pilot-D.

U misiji američke svemirske agencije NASA je nađeno rešenje za drugu grupu instrumenata, među kojima i "lunarna bušilica" koja je trebalo da poleti sa misijom Luna-27.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG