Dostupni linkovi

Evropa i Rusija će zajedno istražiti Mars


Snimci NASA-e sa Marsa
Snimci NASA-e sa Marsa
Evropa i Rusija su dogovore o zajedničkom istraživanju Marsa dovele do završne faze.

Države članice Evropske svemirske agencije (ESA) su odobrile sporazum koji će Rusiji dati važnu ulogu u misijama na Crvenu planetu, koje su planirane za 2016. i 2018. godinu.

Prva misija će poslati satelit koji će tragati za metanom i drugim gasovima u atmosferi, a druga misija će na površinu Marsa poslati svemirsko vozilo.

Nakon što su se Amerikanci povukli iz ovih projekata, poznatih kao ExoMars, činilo se da će oni biti otkazani. Međutim, Rusi su izrazili želju da popune prazan prostor koji je ostao iza njih i na sebe su preuzeli veliki broj elemenata ovih misija.

Sve što je sada preostalo je da se potpiše i oficijelni ugovor, a očekuje se da će se to desiti do kraja godine.

Zvaničnici kažu da bi ExoMars partnerstvo moglo biti katalizator za daljnje svemirske misije.

"Imamo i neke druge opcije koje se mogu uzeti u razmatranje, kao što je Jupiter. ESA je odabrala Juice, veliku misiju na Jupiter, a Rusi imaju plan za slanje svemirskog vozila na Ganimed, jedan od Jupiterovih satelita, što je od velikog interesa za Evropu. Trenutno razgovaramo o tome kako bismo funkcionisali na tim misijama", rekao je Frederic Nordlund, šef za međunarodne odnose ESA-e.

Prema sporazumima, Rusija bi trebala osigurati dvije rakete Proton i obaviti dva lansiranja za ExoMars misije.

Rusija bi time dobila mjesto za svoje instrumente na satelitu i svemirskom vozilu, a njeni naučnici bi radili zajedno sa ostalim timovima na prikupljanju podataka, prenosi BBC.

Ruska industrija će također izgraditi i sistem za spuštanje svemirskog vozila na Mars.

ESA je do sada potrošila 400 miliona eura na razvoj tehnologije za ove misije, a očekivani budžet će iznositi oko 1,2 milijarde eura.
XS
SM
MD
LG