Dostupni linkovi

Evropa: Fobije rastu, desnica jača


Pristalice Nacionalnog fronta
Pristalice Nacionalnog fronta
U samo tri mjeseca, u Francuskoj se za deset posto povećao broj onih koji vjeruju da najviše šansi na predstojećim izborima za Evropski parlament, ima Nacionalni front.

Ankete pokazuju da bi u maju, desno orjentirana FN mogla biti najjača politička snaga koja će Francusku predstavljati medju evropskim partnerima. Više nego trećina ispitanih. U oktobru prošle godine procenat podrške ekstremnoj desnici iznosio je 24 posto.

Šefica Front national, Marine Le Pen, svojevremeno je insistirala na izlasku iz euro-zone. Analitičari kažu da je ona svoje stavove lično revidirala, ali nije njena stranka. Nacionalni front i dalje zahtijeva „više Francuske, a manje Evrope“.

Ispitivanja javnog mnjenja uoči martovskih lokalnih izbora u Francuskoj pokazuju da čak 40 posto posto birača konzervativne Unije za narodni pokret (UMP) traži savez s Nacionalnim frontom. Bude li tako, ova će radikalna partija biti veliki pobjednik.

Paralelno, u Švicarskoj je više od polovine birača na referendumu glasalo za ograničavanje imigracije.

Na potezu je sada Vlada koja odluku o tome hoće li ograničiti priliv radne snage iz Evropske unije, donijeti krajem ove godine.

To podrazumijeva da zvanični Bern do kraja juna izradi dokument koje mjere treba poduzeti kako bi se provela „volja naroda“. A u roku od tri godine izradi i uvesti kvote za useljavanje.

Prvog vikenda u februaru 50,3 posto Švicaraca odlučilo je prihvatiti inicijativu desničarske Narodne stranke „protiv masovne imigracije“. Konzervativci su uspjeli uvjeriti glasače u Švicarskoj da se moraju „boriti protiv politike koja dozvoljava Evropljanima da slobodno dolaze u njihovu zemlju i imaju ista prava na radno mjesto, kao i rodjeni Švicarci“.
XS
SM
MD
LG