Dostupni linkovi

Hrvatsko iskustvo sa EU relevantno za Srbiju


Vladimir Drobnjak i Suzana Grubješić tokom susreta u Beogradu
Vladimir Drobnjak i Suzana Grubješić tokom susreta u Beogradu
Iskustvo stečeno na devet godina dugom putu ka Evropi, Hrvatska je spremna da podeli sa Srbijom i drugim državama regiona. Sa takvom porukom, u Beograd je došao Vladimir Drobnjak, glavni pregovarač Hrvatske za pristupanje Evropskoj uniji.

„Spremni smo da Srbiji na raspolaganje stavimo znanje stečeno tokom svog evropskog puta“, poručili su zvaničnici Hrvatske koja će od 1. jula postati 28 članica Evropske unije.

Drobnjak je, u srpskom Parlamentu poručio da je budućnost Srbije svakako u EU i da se, što se toga tiče, sa optimizmom može gledati na proces pregovora o pristupanju, koji Srbiju tek čeka.

„Uz optimizam mora ići realizam“, poručio je međutim glavni hrvatski pregovarač svojim beogradskim sagovornicima. Realizam predstavljaju pregovori o 35 teških poglavlja koji će uslediti nakon što bude savladan glavni politički izazov - dobijanje datuma početka pregovora sa EU, za šta je normalizacija odnosa sa Kosovom i dalje glavna prepreka. Ipak, dodaje Drobnjak, „svaka kap znoja prolivena na putu ka EU, na kraju se vraća zlatom“. A znoja je mnogo.

Govoreći o iskustvima svoje zemlje, kao veoma važan istakao je pun politički konsenzus koje je proces evrointegracija imao u Hrvatskoj, zatim profesionalan pregovarački tim koji se, što je veoma važno, nije promenio od prvog evropskog koraka. Kao i Srbija, i Hrvatska se tokom devet godina suočavala sa variranjem stepena podrške javnosti evropkim integracijama, ali su se sa tim, kako kaže, izborili tako što u porukama građanima, taj krajnji cilj ni u jednom trenutku nisu dovodili u pitanje. To savetuje i Srbiji, gde je, prema poslednjem istraživanju, zabeležena najmanja podrška do sada.

„Bitno je da se u porukama javnosti niti jednog truntka ne dovodi u pitanje uspeh konačnog postupka. Jer uspeh nije upitan i vjerujte, ovo govorim kao čovek koji je godine i godine proveo u Briselu. Nitko u Briselu ne sumnja u potrebu da Srbija postane članice EU. U vašem slučaju jednio je pitanje „Kada?“ nije pitanje „Da li?“ i, ako rašistite u javnom političkom prostoru da je pitanje „Da li?“ riješeno, onda pitanje „Kada?“postaje malo lakše za nositi se s njime“, rekao je Drobnjak.

Marušić: Želimo evropsku regiju

Potpredsednica vlade Srbije zadužena za proces evropkih integracija Suzana Grubješić, rekla je da su odnosi sa Hrvatskom u usponu i da je neophodno da saradnja dve zemlje na svima nivoima bude jača. Direktor vladine Kancelarije za evrointegracije Milan Pajević rekao je da se Srbija priprema da što temeljnije uđe u proces pregovora sa Evropskom unijom, i da je u tom smislu Srbija veoma zainteresovana za znanja i iskustva Hrvatske.
Zastava EU i zemalja članica
Zastava EU i zemalja članica

„Da bi ovaj naš proces priprema za pregovore što bolje i što temeljnije uradili i da bi se spremili da u te pregovore uđemo pripremljeni i da ih vodimo sa dovoljnom energijom i sa dovoljnim znanjem“, kaže Pajević.

Pomoćnik hrvatske ministarke spoljnih i evropskih poslova Hrvoje Marušić, poručuje da je Hrvatska spremna da Srbiji i čitavom regionu pomogne na teškom putu ka Evropi, pre svega tako što će sa državama iz okruženja podeliti svoja, kako se izrazio, „mukotrpno stečena iskustva“. „Razlog je veoma jasan“, dodaje Marušić.

„Hrvatski je nacionalni interes i mi želimo evropsku Srbiju, evropsku regiju i, prema tome, ovde smo da zajednički nastavimo raditi na tom poslu“, rekao je zvaničnik Hrvatske.

Na putu ka Evropskoj uniji, preporučuje glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak, najveći prijatelj je Evropska komisija, iako, kako šaljivo primećuje to uvek i ne izgleda baš tako. Predstavnik EU u Srbiji Vensan Dežer, ocenio je da bi saradnja Srbije i Hrvatske na polju evrointegracija poslala veoma važnu poruku za čitav region, aludirajući na saradnju Francuske i Nemačke, danas vodećih zemalja EU, koje iza sebe imaju dugogodišnju istoriju nesporazuma.

„Uvek mislimo na saradnju Pariza i Berlina kada govorimo o evropskim integracijama. Voleo bih da vidim i saradnju Zagreba i Beograda u pomaganju čitavom regionu u dostizanju tog veoma važnog cilja pridruživanja EU i postizanja dugotrajnog pomirenja u ovom regionu“, rekao je Dežer.

Srbija je u martu prošle godine dobila status kandidata za članstvo, koji je Hrvatska dobila još davne 2004., a na proleće očekuje dobijanje datuma početka pregovora, u koje je Hrvatska ušla oktobra 2005. i okončala ih u junu 2011. godine.
XS
SM
MD
LG