Dostupni linkovi

Evro ojačao u očekivanju napretka u pregovorima Rusije i Ukraijne


Evro je u četvrtak ojačao zbog nade u napredak u pregovorima između Rusije i Ukrajine, dok odluka američkih Federalnih rezervi (Fed) da podignu kamatne stope i agresivno se suoče sa inflacijom nije uspela da utiče na tržište, prenosi Rojters.

Nove projekcije Fed-a pokazale su da su kreatori politike spremni da svoju borbu protiv inflacije prebace u visoku brzinu; većina njih procenjuje da će kamatna stopa porasti u rasponu između 1,75 i 2 odsto do kraja 2022. godine.

"Jučerašnja reakcija tržišta nije bila posebno impresivna, što ukazuje da su investitori već formirali cene u prilično agresivnom ciklusu," kažu analitičari Unikredita.

Indeks dolara, koji meri njegovu snagu u odnosu na šest valuta kojima se trguje, pao je za 0,3 odsto.

Usred žestokih borbi između Rusije i Ukrajine, obe strane su nagovestile napredak u mirovnim pregovorima. Moskva je saopštila da su pregovori nastavljeni u četvrtak putem video veze, četvrti dan zaredom, o vojnim, političkim i humanitarnim pitanjima.

Evro je ojačao 0,3 na jednonedeljni maksimum od 1,167 dolara.

"Ono što je važno za devizno tržište je da li se smanjuje verovatnoća energetske krize, što bi bilo očigledno inflatorno i relevantno za kurs iz više razloga," kažu analitičari Komercbanke.

"Veoma krhki mir bi možda samo umereno pomogao u ovom pogledu," dodali su.

XS
SM
MD
LG