Dostupni linkovi

Više od 4.200 osoba evakuisano na istoku Ukrajine


Voz za evakuaciju, Ukrajina, mart 2022.
Voz za evakuaciju, Ukrajina, mart 2022.

Više od 4.200 osoba je evakuisano humanitarnim koridorima u regijama Luganjska, Donjecka i Zaporožja na istoku Ukrajine, rekla je Irina Vereščuk, zamjenica ukrajinskog premijera i ministar za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine.

Nešto manje od 1.300 osoba je stiglo u Zaporožje iz Mariupolja i Berdjanska svojim vozilima, od kojih je 765 stiglo iz Mariupolja, a oko 498 iz Berdjanska, Melitopolja, Rodija, Orihiva i Vasilivke, prenosi agencija Interfax Ukraine.

Konvoj za evakuaciju, koji se sastoji od 10 autobusa iz Berdjanska sa više od 300 stanovnika Mariupolja je prošao Vasilivku, a kolone nastavljaju da pristižu.

U regiji Lugansk, skoro 2.700 građana je evakuisano iz Severodonjecka, Rubižna, Lisičanska, Kremine, Popasne i sela Nižne.

Prema tvrdnjama Vereščuk, još 17 autobusa je stiglo iz Zaporožja u Berdjansk, a proces evakuacije će se nastaviti 3. aprila ujutru.

Do sada, uz nepoštivanje sporazuma o centralizovanoj evakuaciji, civili su Mariupolj mogli da napuste samo sopstvenim automobilima, što je izuzetno opasno.

Strateški južni lučki grad je opkoljen i ruske snage ga granatiraju od kraja februara.

Ljudi koji su uspjeli pobjeći opisali su tamošnje uslove kao katastrofalne, navodeći da su civili zabarikadirani u podrumima, bez vode, hrane i komunikacije, te da se na ulici nalaze leševi.

Izvor: Interfax Ukraine

XS
SM
MD
LG