Dostupni linkovi

Švedska pobjednica pjesme Eurovizije


Loreen iz Švedske drži trofej nakon pobjede na natjecanju za pjesmu Eurovizije, Liverpool, 14. maj 2023.
Loreen iz Švedske drži trofej nakon pobjede na natjecanju za pjesmu Eurovizije, Liverpool, 14. maj 2023.

Švedska pjevačica Loreen pobjednica je ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije, sa pjesmom "Tattoo".

Prema glasovima žirija, Šveđanka je osvojila 583 boda i time postala prva žena koja je dvaput pobijedila na Euroviziji. Loreen je bila pobjednica ovog muzičkog natjecanja i 2012. godine.

Drugo mjesto zauzeo je Finac Kaarija, sa pjesmom "Cha Cha Cha", dok je na trećem izraelska pjevačica Noa Kirel, koja je nastupila sa pjesmom "Unicorn".

Šveđanka Lorine Talhaoui, umjetničkog imena Loreen, pobijedila 25 natjecatelja u finalu najvećeg svjetskog muzičkog događaja.

Ovo je rekordni sedmi trijumf Švedske na Euroviziji. On znači da će ta zemlja biti domaćin natjecanja iduće godine, na 50. godišnjicu pobjede švedske grupe ABBA, sa revolucionarnim hitom "Waterloo".

Lorren je dva puta pobijedila na natjecanju za pjesmu Eurovizije
Lorren je dva puta pobijedila na natjecanju za pjesmu Eurovizije

Ovogodišnja Eurovizija održana je u Engleskoj, umjesto u ratom razorenoj Ukrajini.

Ukrajinski bend "Kaluš orkestar" pobijedio je na prošlogodišnjem, ali, zbog ruske invazije, Eurovizija nije mogla biti održana ove godine u Ukrajini.

Tokom održavanja Eurovizije, Velika Britanija je nastojala zadržati Ukrajinu u prvom planu.

Centar Liverpoola bio je "preplavljen" žutom i plavom bojom, kao simbolima ukrajinske zastave, dok su raseljeni Ukrajinci bili među hiljkada navijača u dvorani domaćina.

Inače, nekoliko pjesama s ovogodišnjeg takmičenja podsjetilo je na rat u Ukrajini.

Mladi švicarski pjevač Remo Forrer prenio je poruku mira pjesmom "Watergun".

Ekstravagantni bend iz Hrvatske "Let 3" izveo je pjesmu "Mama ŠČ", koja je protumačena kao prikriveni "napad" na ruskog predsjednika Vladimira Putina i "ljudsku glupost", piše AFP.

Zbog straha od politizacije natjecanja, Evropska radiodifuzna unija odbila je prethodno poziv ukrajinskom predsjedniku Volodimira Zelenskog da pošalje poruku sudionicima i publici ovogodišnje Eurovizije.

XS
SM
MD
LG