Dostupni linkovi

Eurosong između muziciranja i politiziranja


Prizor sa Eurosonga u Bakuu 2012. godine
Sa 59 godina, takmičenje za Pjesmu Evrovizije je najduže uživo emitovani televizijski show na Planeti. Osmišljen po uzoru na čuveni muzički festival Sanremo, prvi Eurosong okupio je predstavnike sedam zemalja, a danas broji preko 40 zemalja učesnica. Pobednik poslednjeg takmičenja, čije je finale završeno u nedelju kasno uveče je Austrija i pesma "Rise Like a Phoenix" koju je otpevala pripadnica transeksualne manjine Končita Vurst.

Među učesnicama evrovizije su godinama i sve države bivše Jugoslavije, sa manjim ili većim uspjehom.

Neposredno uoči raspada, prije tačno 25 godina, na današnji dan 6. maja 1989., grupa Riva s pjesmom Rock me baby pobjedila je na Eurosongu koji se te godine održavao u švajcarskoj Lozani. Bila je to i jedina pobjeda Jugoslavije na takmičenju za pjesmu Evrovizije. Nakon toga od država regiona uspjeh je ostvarila samo Srbija sa pjesmom "Molitva" Marije Šerifović 2007. godine.

Ove godine Balkan nikad tanji sa učesnicima na Eurosongu. U finale su, od država bivše Jugoslavije, ušle samo Crna Gora i Slovenija, dok je Makedonija ispala u četvrtak uveče, u drugoj polufinalnoj večeri u danskoj prijestolnici Kopenhagenu.

Neuobičajeno ove su godine popularni Eurosong propustili Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija.

Sergej Ćetković na polufinalnoj večeri 59. Eurosonga
Sergej Ćetković na polufinalnoj večeri 59. Eurosonga
Crna Gora će u finalu, u subotu uveče, uz Sloveniju biti jedina zemlja sa EX YU prostora koja ima svog predstavnika - Sergeja Ćetkovića sa pjesmom "Moj svijet". Za Sergeja će, nema sumnje, glasati, kako crnogorska, tako i dijaspora svih država regiona, a vidjećemo da li će to biti dovoljno da, kako se očekuje, ostvari plasman među prvih deset.
Više u tekstu Predraga Tomovića Sergej Ćetković: Pjevaću za cijeli Balkan.

Makedonija, koju je ove godine predstavljala regionalno popularna Tijana Dapčević sa pjesmom "To the sky", nije uspjela da se plasira u subotnje finale u Kopenhagenu. Međutim, nije ni bilo prevelikih očekivanja od njenog nastupa, osim u krugu bliskom njoj. Neuspjeh Tijane je na drugoj strani poslužio za usporedbu sa aktuelnom političkom krizom u zemlji. Kažu bolje se nije ni očekivalo. Inače, Makedoniju su prethodnih godina predstavljala slavna, u regionu pa i šire, poznata imena poput legendarne Esme Redžepove ili tragično preminulog Tošeta Proeskog, piše Blagoja Kuzmanovski u tekstu Makedonija: VMRO DPMNE "to the sky".

Od "Molitve" Marije Šerifović, prije sedam godina u Helsinkiju i trijumfa na Evroviziji, preko nekoliko velikih promašaja i neuspješnih pokušaja da se ponovo domogne vrha, do neučestvovanja, u najkraćem je muzički put Srbije na ovom takmičenju u posljednjih desetak godina. U dužem je vremenskom periodu muzički motiv pobjedničke "Molitve" na javnom servisu RTS bio glavni džingl. Danas u Srbiji, posle vremena euforije i jednog domaćinstva, skoro nema interesovanja za Eurosong. Pročitajte tekst Zorana Glavonjića Srbija u potrazi za "Molitvom".

I Hrvatska je ove godine uzela pauzu od Eurosonga zbog finansijske krize, a povlačenju su kumovali i loši nastupi njezinih predstavnika proteklih godina - pojašnjavaju na Hrvatskoj radioteleviziji, koja je organizator učešća na pjesmi Evrovizije. Nekima je svejedno, a drugi smatraju da je propuštena dobra prilika za promociju zemlje za "male pare", ističu sagovornici u priči Ankice Barbir-Mladinović Hrvatska bez strategije na Eurosongu.

Prije tačno 50 godina, Bosna i Hercegovina je, tada u sastavu Jugoslavije, prvi put učestvovala na ovom muzičko-medijskom spektaklu. U godinama koje su uslijedile nakon samostalnosti BiH je često osvajala solidna mjesta na ljestvici. Ipak, zbog teške ekonomske situacije, Bosna i Hercegovina već drugu godinu zaredom neće prisustvovati takmičenju, a prema riječima stručnjaka, Evrovizija je prerasla u program koji propagira, sve osim muzike - navodi Zvjezdan Živković u tekstu BiH ponovo propustila učešće na Eurosongu.

Uplitanje politike

Istovremeno, ovogodišnji Eurosong je interesantan i iz još jednog razloga. Politike, naravno. Naime, baš kao što svake godine od raspada Jugoslavije balkanske države najveći broj glasova daju jedna drugoj, isti je slučaj godinama već i sa zemljama bivšeg SSSR-a, zbog čega su često te države posljednjih godina i bile pobjednice ove muzičke manifestacije. No, ove godine svi se pitaju kako će se glasati zbog ukrajinske krize i ruske aneksije Krima.

Sestre Tolmačeve
Sestre Tolmačeve
U utorak uveče, u prvoj polufinalnoj večeri, ulaznicu za subotnje finale obezbijedili su i Ukrajinci i Rusi. Rusiju ove godine predstavlja duet blizanki, koje su u javnost prvi put izašle na Eurosongu za juniore, 2006. godine. Anastasija i Marija Tolmačeve danas imaju 17 godina, nasmijane su plavuše koje imaju zadatak uljepšati sliku Rusije u inostranstvu.

"Mi smo lude od sreće i preplavljene smo emocijama. Želimo da zahvalimo svima na podršci. Sve vas volimo. Hvala što ste uz nas", kažu blizanke.

Paul Jordan, britanski istraživač i odani obožavatelj Evrovizije, kojemu je čak nadimak Dr. Eurosong, kaže da je čuo antiruske opaske posljednjih sedmica. Ne toliko u vezi s Ukrajinom, koliko negativni odijum kojeg izazivaju ruski antigay zakoni. On smatra da je izbor sestara Tolmačevih lukav potez.

"Djeluje kao da Rusija igra grubu vožnju s publikom na Eurosongu, koja se sastoji uglavnom od homoseksualaca. Bilo je rasprava u eurovizijskoj zajednici trebali li izviždati dvije tinejdžerke koje pjevaju vrlo slatku pjesmu. Upravo zbog toga izgleda da Rusi tačno znaju šta rade", ističe Jordan.

Marija Jaremčuk (21) izvešće za Ukrajinu ove godine laganu, optimističnu, ljubavnu pjesmu, potpuno lišenu političkih konotacija.

"Moj glavni osjećaj je da sam ponosna što sam Ukrajinka i sve što radim ovdje je za ukrajinski narod. Nisam sama na sceni. Tu je i 46 miliona Ukrajinaca iza mojih leđa na sceni", tvrdi Jaremčuk.

Zvaničnici Evrovizije čvrsto brane stav da su apolitični, da muzičku manifestaciju smatraju jedinstvenom prilikom za okupljanje pan-evropske porodice, koja uz lake note proslavlja bezbrižnost i ljepote zajedničkog života.

Čak i ako je tako, kaže Jordan, ipak će politika biti upetljana u odluku - ko će biti domaćinom sljedeće, jubilarne, 60. Evrovizije.

"Jer to znači veliki TV show, veliku reklamu, prestiž", napominje Jordan, čiji je favorit Grčka, prije nego Ukrajina ili Rusija.

"I zato će se postojeće napetosti, uprkos tvrdnjama organizatora da nisu politični, manifestovati večeras, htjeli mi to ili ne", zaključuje on.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG