Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Eurosong za Crnu Goru bez finala, u znaku skandala


Vanja Radovanović na takmičenju za Pjesmu evrovizije

To što crnogorski predstavnik na Eurosongu u Lisabonu Vanja Radovanović nije uspio da prođe u finale sa pjesmom "Inje" nije izazvalo veliku pažnju niti značajnije reakcije crnogorske javnosti, ali jeste njegova morbidna šala o djeci sa invaliditetom koju je saopštio na jednoj konferenciji za novinare u danima pred početak tog poznatog muzičkog takmičenja kojeg prate milioni gledalaca širom svijeta.

"Da li znate šta slijepa i gluva djeca dobijaju za Božić? Rak."

Zbog te izjave Vanje Radovanovića, pojedini članovi Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTVCG) su od rukovodstva te medijske kuće tražili da otkaže nastup crnogorskog predstavnika, na dva sata uoči polufinalnog nastupa.

No, on je sinoć ipak nastupio, ali nije uspio da se plasira u finale Eurosonga. U međuvremenu, rukovodstvo TVCG se ogradilo od njegovog istupa, a direktor Javnog servisa RTCG Vladan Mićunović kazao da je Radovanovićeva izjava o djeci sa invaliditetom neprihvatljiva.

"Ovo što smo vidjeli je neumjesno, neprimjereno, neprihvatljivo i ne odražava stav rukovodstva i novinara Javnog servisa. Mi ni na koji način ne želimo da minimiziramo taj događaj niti dijelimo ovakve vrijednosti. Naprotiv", rekao je Mićunović.

Kada su gotovo svi domaći mediji juče izvijestili o incidentu, Radovanović se izvinio i kazao da mu je žao zbog svega:

"Ja sam čovjek koji ima dvoje djece i bolna iskustva s bolestima poput kancera i nikada se ne bih šalio na uvrjedljiv način s tim, da bih bilo koga povrijedio. Zaista mi je žao zbog svega, žao mi je ako sam nekoga povrijedio mojim istupom. Izvinjavam se od srca zbog toga. Jednostavno, to je bila šala i ništa više", kazao je Radovanović.

Odmah nakon što je domaća javnost doznala za ispad predstavnika Crne Gore na Eurosongu, na socijalnim mrežama su osvanuli brojni komentari, kritike i reakcije.

Komentari na RTCG
Komentari na RTCG

Dok su jedni žestoko reagovali optužujući Radovanovića da je osramotio svoju zemlju i poslao ružnu poruku o Crnoj Gori u svijet, drugi su pokušavali da opravdaju njegov istup podsjećajući da se izvinio. Čini se da su negdje najviše razumijevanja za Radovanovića imali predstavnici nevladinih organizacija koje se bave pitanjima osoba sa posebnim potrebama.

Opšte je mišljenje da su učesnici Eurosonga svojevrsni ambasadori zemalja iz kojih dolaze a da je taj festival pozornica na kojoj treba pokazati svijetu najbolje što te države imaju kada je muzika, ali i ne samo muzika u pitanju.

Rambo Amadeus je 2012. godine predstavljao Crnu Goru na Eurosongu, a za Radio Slobodna Evropa kaže da za sve što se dogodilo ove godine crnogorskom predstavniku ne bi isključivo krivio Radovanovića. Umjetnik predstavlja državu i mora voditi računa kako to radi, kaže Rambo, ali u konkretnom slučaju najviše odgovornim smatra članove crnogorskog tima na Eurosongu:

"Oni treba da ga brifuju i praktično mu pomažu da on ne napravi nešto što bi moglo da izazove neku štetu. Po mom skromnom mišljenju, čitava ekipa koja je oko pjevača na Eurosongu je potpuno amaterska. Ti ljudi jednostavno nijesu kompetentni da vode cijelu tu stvar. Tako da, krivica odgovornosti ovog dječaka se za toliko umanjuje koliko je ekipa oko njega amaterska", komentariše Rambo Amadeus.

Amaterska ekipa: Rambo Amadeus
Amaterska ekipa: Rambo Amadeus

Psihološkinja koja radi sa mladima Aida Perović Ivanović za Radio Slobodna Evropa kaže da je ne iznenađuje cijeli skandal u vezi sa morbidnom šalom o djeci sa invaliditetom. Ona ističe da je to posljedica sistema u kojem žive i odrastaju mlade osobe u Crnoj Gori:

"Ako živite u zemlji koja nema vrijednosti poštovanja osnovnih ljudskih prava, onda je apsolutno za očekivati da se desi ovakav presedan. Ovakve izjave ne možemo smatrati smiješnima, pa ih kao takve ne možemo prezentirati kao viceve", ocjenjuje psihološkinja Perović Ivanović.

Bez obzira na društveni trenutak i sunovrat vrijednosti u Crnoj Gori, Crna Gora sebi ne smije ubuduće da dozvoli ovakve ispade, kategorična je Perović Ivanović.

"Očekujemo od ljudi, od umjetnika pa do sfere politike ili nauke da nas predstave na najbolji omogući način. Šaljemo ih negdje da nas predstave kao najbolje među nama u određenim oblastima. Žalosno je da se pošalje poruka da je ovo najbolje što imamo", zaključuje Perović Ivanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG