Dostupni linkovi

Europski sud za ljudska prava prihvata slučaj Ukrajine protiv Rusije


Naoružani muškarci, za koje se vjeruje da su ruski vojnici, čuvaju stražu, a ukrajinski vojnici viđeni su u prvom planu, u vojnoj zračnoj bazi, u krimskom gradu Belbek u blizini Sevastopolja, 22. marta 2014.

Najviši europski sud za ljudska prava zaključio je u četvrtak, 14. januara, na osnovu razmatranja žalbe Ukrajine na navodna kršenja ljudskih prava na krimskom poluotoku pripojenom Rusiji, da je slučaj Ukrajine protiv Rusije potkrijepljen dovoljnim dokazima i prihvatljiv za razmatranje.

Još uvijek nije poznato kad će Europski sud za ljudska prava sa sjedištem u Strasbourgu donijeti presudu.

Ukrajina je u svojoj žalbi tvrdila da je Rusija odgovorna za mnoštvo kršenja ljudskih prava na crnomorskom poluotoku.

Rusku aneksiju Krima 2014. godine nije prepoznala većina država i za posljedicu je Moskva imala sankcije Sjedinjenih Američkih Država, Europske unije.

Međunarodne skupine za ljudska prava već su dugo ukazivale na brojne kršenja prava na Krimu, uključujući ograničenja slobode izražavanja i mirnog okupljanja te uznemiravanje pro-ukrajinskih aktivista i članova krimsko-tatarske zajednice.

Moskva je navela da je s pravom preuzela Krim nakon što je većina lokalnih stanovnika na referendumu izglasala otcjepljenje od Ukrajine i pridruživanje Rusiji.

Kontinuirano odbija optužbe za kršenje ljudskih prava u regiji.

Sud je donio odluku, nakon što je ispitao žalbu Ukrajine, i utvrdio da je pruženo dovoljno dokaza o kršenju ljudskih prava na Krimu da bi sud mogao razmotriti slučaj.

Sud je međutim primijetio da neki ukrajinski navodi, uključujući i tvrdnju da je Rusija odgovorna za ubistva i pucnjave u regiji, nisu pravilno potkrijepljeni dokazima.

Rusko Ministarstvo pravosuđa brzo je izdalo priopćenje u kojem ističe samo ovaj dio odluke Suda.

XS
SM
MD
LG