Dostupni linkovi

Europska centralna banka planira redizajn eura


Novčanice eura u mjenjačnici u Egiptu, mart 2019.

Europska centralna banka priopćila je u ponedjeljak, 6. decembra, da planira redizajn svojih novčanica eura, a konačna odluka o novom izgledu očekuje se 2024. godine.

Euro je uveden u gotovinskom obliku 2002. godine, s novčanicama na temelju onoga što banka sa sjedištem u Frankfurtu za europodručje od 19 zemalja naziva temom "doba i stilova" - s generičkim prozorima, vratima i mostovima iz različitih razdoblja koji ne predstavljaju neko određeno mjesto ili spomenik.

Za to vrijeme doživjele su jedno relativno manje ažuriranje.

"Nakon 20 godina, vrijeme je da preispitamo izgled naših novčanica kako bismo ih učinili više povezanim s Europljanima svih dobi i porijekla", rekla je predsjednica ECB-a Christine Lagarde u priopćenju.

Kazala je da su euronovčanice "opipljiv i vidljiv simbol da zajedno stojimo u Europi, posebno u vrijeme krize, i još uvijek postoji velika potražnja za njima".

Banka je rekla da će stvoriti fokusne grupe za prikupljanje mišljenja ljudi diljem kontinenta o mogućim temama za buduće novčanice.

"Tematska savjetodavna skupina" s po jednim stručnjakom iz svake zemlje eurozone potom će Upravnom vijeću ECB-a dostaviti uži popis predloženih novih tema.

Banka je priopćila kako će tražiti mišljenje javnosti o prijedlozima, a zatim će održati natječaj za dizajn novih novčanica prije nego što ponovno konsultira javnost.

Njegovo Upravno vijeće donijet će konačnu odluku i odlučiti kada bi nove novčanice mogle biti izdane.

XS
SM
MD
LG