Dostupni linkovi

EUFOR o vježbi policije RS: Nadziremo sve aktivnosti zarad sigurnog okruženja


Vežba policije Republike Srpske
Vežba policije Republike Srpske

EUFOR je pratio vježbu MUP-a Republike Srpske I nadzire sve aktivnosti ili lokacije unutar BiH radi svjesnosti o situaciji kako bi garantovali da sigurno okruženje ni na koji način ne bude ugroženo, navodi se u saopštenju EUFOR-a u petak navečer, 22.oktobra.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je u petak, 22.oktobra da je tokom antiterorističke vježbe pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (MUP RS) na Jahorini, planini istočno od Sarajeva, avion EUFOR-a nadlijetao lokaciju, a da prethodno nisu najavili da će to uraditi.

Specijalci policije RS vježbali nadomak Sarajeva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

“Vježba se nije snimala, samo pratila. To nije pogrešno, jer EUFOR ima potpunu i neometanu slobodu kretanja kopnom, zrakom i vodom u cijeloj BiH”, ističe se u saopštenju I dodaje da zračni prostor u vježbaonicama RS je klase „G” što je nekontrolisani zračni prostor.

“Stoga prisutnost aviona EUFOR -a nije spriječila drugi avion RS -a da uzleti i primijeni pravila „vidi i izbjegavaj“ prema klasifikaciji zračnog prostora. EUFOR je imao promatrača na terenu. Smatralo se da je to nedostatno da se vidi pun razmjer vježbe, pa je vazduhoplovstvo EUFOR-a također imalo zadatak pratiti vježbu.”, navodi se u saopštenju.

Vježbu na Jahorini su zajednički izveli policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a RS-a i Jedinice žandarmerije Istočno Sarajevo.

Cilj je bio pokazati kako bi bio spriječen upad terorističke grupe koja ima namjeru da izvrši teroristički napad na Olimpijski centar Jahorina.

Nakon što je MUP RS-a najavio vježbe, iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića saopšteno je da je riječ o provokaciji, s obzirom na najave entiteta RS i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o povlačenju nadležnosti iz državnih institucija, što je nemoguće prema Ustavu BiH.

Komšić je rekao i da je o tome razgovarao s Gabrielom Escobarom, specijalnim izaslanikom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkana.

Protuterorističke timove u BiH imaju entitetska ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno MUP Federacije BiH i RS-a, Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i policija Brčko Distrikta.

XS
SM
MD
LG