Dostupni linkovi

EUFOR 'kontinuirano prati' bezbjednosnu situaciju u BiH


Snage EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 31. januara 2024.
Snage EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, Sarajevo, 31. januara 2024.

EUFOR-ova operacija Althea kontinuirano prati i procjenjuje bezbjednosnu situaciju u Bosni i Hercegovini, kazali su iz te organizacije i poručili da je tumačenje vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma odgovornost misije, koja ima izvršni mandat Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je najavio dolazak delegacije u Srebrenicu 2. maja, kada je planirano usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Nakon brojnih Dodikovih izjava u kojima je podrivao Ustav BiH, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je, na sastanku sa ambasadorima država članica Kvinte, poručio da međunarodna zajednica mora zaustaviti rušenje Dejtonskog sporazuma, podrivanje Ustava BiH i prijetnje miru.

"Povodom nedavnih medijskih izjava, EUFOR, Operacija Althea, ističe kako je tumačenje vojnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma odgovornost misije, koja ima izvršni mandat Savjeta bezbjednosti UN-a. EUFOR kontinuirano prati i procjenjuje sigurnosnu situaciju", kaže se na sajtu te organizacije.

Kako se dodaje, mandat EUFOR-a, koji daje Savjet bezbjednosti UN-a, uključuje osiguravanje očuvanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

"I da domaći akteri postupaju u skladu s ovim temeljnim principima, propisanim i Dejtonskim mirovnim sporazumom i rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN-a", dodali su iz EUFOR-ove Operacije "Althea".

Oni su naveli da su spremni i posvećeni da ispune svoj mandat na nepristrasan način.

XS
SM
MD
LG